Vasi győzelmekkel kezdődött a 88. boksz ob Szombathelyen

Szerdán Szombathelyen a Haladás VSE munkacsarnokában elkezdődött a szombatig tartó 88. felnőtt férfi országos ökölvívó-bajnokság. Az első nap négy vasi győzelemnek is tapsolhatott a szépszámú közönség.

Vastag Nándor

A rangos eseményre – melynek Szombathely először ad otthon – a hazai amatőr ökölvívás legjobbjai szinte kivétel nélkül eljöttek. A válogatottak közül ringbe lép a kétszeres vb-bronzérmes és olimpiai kvótás Káté Gyula (64 kg), a szintén kvótás Harcsa Zoltán (75 kg), az Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg), az Eb-bronzérmes Ungvári István (49 kg), valamint a kétszeres Európa-bajnoki harmadik Darmos József (91 kg). A legnagyobb név azonban kétségtelenül a már profinak állt Balzsay Károlyé, aki a WBA nagyközépsúlyú vb-övét birtokolja, s ezúttal a Vasas szakosztály-igazgatójaként van jelen.

Nincs ugyanakkor az indulók között a válogatott erősségének számító Varga Miklós és Szellő Imre. A 60 kg-osok között idén világbajnoki negyeddöntős, s ezzel olimpiai kvótát szerzett Varga jelenleg a félprofi WSB-sorozatban érdekelt milánói klubjával készül jövő heti, moszkvai fellépésére, míg a szintén az olasz csapat kötelékébe tartozó, idei Európa-bajnoki bronzérmes Szellő Imre kézsérülése miatt nem vehet részt a versenyen.

A 42 egyesület 108 indulóját felvonultató ob-n Vas megyét nyolcan képviselik. A szám nagyobb is lehetett volna, ám a Haladás BC-ből Kiss Ádám, Fehér Zsolt és Horváth Krisztián, a kőszegi Fitt-Boksz ÖSE-ből Bedi István sérülés miatt nem tudta vállalni a szereplést.

A nyitónap reggel mérlegeléssel vette kezdetét, majd délben eljött az első izgalmas pillanat, a sorsolás. A vasi fiúk nem panaszkodhattak, verhető ellenfeleket sodort útjukba a Fortuna. Sőt, a Haladás képviselői egyből a nyolc közé jutottak, így Szabó Béla (52 kg), Rácz Sándor (60 kg), Balogh Sándor (81 kg) és Hrabovszki Zoltán (+91 kg) csütörtökön kezdi meg szereplését a bajnokságon. A másik négy vasi fiúnak viszont ringbe kellett lépnie a nyolcaddöntőben.

Dr. Csötönyi Sándornak, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökének, és dr. Puskás Tivadarnak, Szombathely polgármesterének megnyitója után időrendben először – az 5. párban – a Fitt-Boksz bokszolóját, Hódosi Zsoltot (60 kg) szólították. A kőszegi versenyző taktikus bunyóval végig irányította a győri Sinkó elleni mérkőzést, s bár a végére kicsit elfáradt, 16-8-as sikeréhez nem férhetett kétség. Őt a Skorpió BC versenyzője, Nemes Erik (69 kg) követte. A szombathelyi bunyós azonnal támadólag lépett fel, sok pofont osztott ki, és megérdemelten győzött 17-8-ra.

A 75 kilós súlycsoportban két kőszegi volt érdekelt. Tóth József is jó teljesítményt nyújtott, és biztos, 11-8-as győzelmet aratott az egri Csiba ellen. Döbrösi Ádám tökéletesen oldotta meg a feladatát, így simán, 17-8-ra verte a tápiómenti Molnárt. Az első nap így teljes vasi sikert, tehát négy továbbjutást hozott.

Csütörtökön 15 órától a negyeddöntők jönnek, a belépés ingyenes a Haladás VSE munkacsarnokába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!