2012 az új evangelizáció éve

Az új evangelizáció évét hirdette meg január 1-vel egyházmegyénkben dr. Veres András megyés püspök. Korunk kereső embereit akarja megszólítani együtt a papokkal és a hívekkel.

Némethy Mária

A német irodalom klasszikusa, a világirodalom egyik legnagyobb költője, Goethe mondta: "A kereszténység Európa anyanyelve." Ezt idézi dr. Veres András  megyés püspök, amikor kérdezem: miért hirdette meg 2012-re az új evangelizáció évét?

- 1979-ben Boldog II. János Pál pápa használta először a fogalmat, amikor Krakkóba látogatott, XVI. Benedek pápa pedig ősszel ezzel a megnevezéssel szervez Rómában püspöki szinódust. Az evangelizáció mindig feladata volt az egyháznak. Korunkban viszont Európában milliószámra élnek olyanok, akik meg vannak keresztelve, de nem ismerik a kereszténységet, vagy nincsenek megkeresztelve, de az irodalomban, képzőművészetben állandóan szembesülnek a kereszténységgel. Őket szeretnénk megszólítani.

Dr. Veres András szerint ez az év a papság és a hívek számára egyaránt feladatot jelent az egyházmegyében.

- A kereső embereket szeretnénk hozzá segíteni együtt ahhoz, hogyan kerülhetnek személyes kapcsolatba Krisztussal nemcsak intellektuális, hanem lelki értelemben is. Szeretnénk, ha megtapasztalnák, milyen jó keresztény közösségben élni. Ehhez fontosak a régi eszközök, például a hittan, a lelkigyakorlatok, de az újak is, mint amilyen a tv, a rádió, az internet, a facebook.

Aki többet akar tudni az új evangelizációról, az hétfőn délután fél 6-tól a premontrei gimnáziumban hallgassa meg dr. Veres András előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!