A doni áttörés 69. évfordulójára emlékeztek

A doni áttörés 69. évfordulója tiszteletére tartottak megemlékezést pénteken Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán álló pápai keresztnél. Utána szentmise volt a katonákért.

Merklin Tímea

Vivaldi és Mozart szép zenéje szólt, amikor megérkeztek a megemlékezés résztvevői, köztük olyan túlélők, akik ott harcoltak egykor a Donnál. A nemzeti lobogót katonai tiszteletadással húzták fel, a Himnuszt Tanai Erzsébet énekelte Németh Tamás zenei kíséretével. Majd katonadalok hangzottak el, illetve két Pilinszky-vers Prikazovics Ferenc és Horváth Nóra előadásában. A rendezvényen Kovács Ferenc megyei elnök mondott emlékbeszédet: felelevenítette a 69 évvel ezelőtt történteket.

Vitéz Jány Gusztáv vezérezredes egysége három hadtestből állt, ezeket fokozatosan irányították ki a harctérre. Felváltották az addig harcoló német csapatokat. Az oroszok addigra védelmi vonalat alakítottak ki. A katonai vezetés lehetetlen helyzetbe hozta a 2. magyar hadsereget azzal, hogy elvállalta a folyóvédelmet 208 kilométer hosszan. A katonák  felszerelése korszerűtlen volt és hiányos, az ellátásuk megoldatlan. Mindezt nehezítette a mínusz 25-30  fokos hideg.

A 2. magyar hadsereg megsemmisítését célzó szovjet támadást 1943. január 12-én az urivi hídfőből indított erős harcfelderítés vezette be, 13-án támadt a szovjet 40. hadsereg, 14-én a 3. harckocsihadsereg is. E napon az esti órákban már egy 50 kilométer széles rés tátongott a magyar védelemben. Az első napokban a magyar csapatok szívósan ellenálltak. A katonák kitartottak, amíg működött a vezetés, és volt mivel harcolni. De 15-én a szovjet támadó egységek elvágták a hadsereg többi erőitől a III. hadtestet. A nap estéjére az áttörés szélessége már 100 kilométeres volt. A vezetés cselekvésképtelen volt, a páncélelhárítás gyenge, a tűzérség kiesett. Jány Gusztáv 16-án kiadta az előzetes intézkedést a VII. hadtest és az 1. páncéloshadosztály visszavonulására. De a német B. hadseregcsoport, amelynek alárendeltségébe a 2. magyar hadsereg tartozott, nem engedélyezte a visszavonulást.

- Áldozatok lehettünk vagy hősök - mondta az elnök. - Az utókor számára példa lehet: nekünk is sikerülhet hőssé válni, még ha a világ teljes csődként értékeli is.

A Donnál elesettekre főhajtással, virágokkal emlékeztek végül a pápai keresztnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!