Emberséggel az egészségért! - Keressük az év orvosát, ápolóját, asszisztensét

Az elmúlt években a Pannon Lapok Társasága és a Vas Népe több közös akciót is indított, melyben számítottunk olvasóink segítségére, éleslátására és ítélőképességére. Most új sorozatot indítunk Emberséggel az egészségért címmel!, melynek során keressük a hónap orvosát, ápolóját, asszisztensét.

Bajdó Bettina

Az elmúlt években nagy sikert aratott a Szereljük le együtt! akciónk, melynek során megyénkben olvasók százai küldtek adatokat, fotókat fölöslegesnek vélt közlekedési táblákról. A Tegyünk rendet! akciónk során illegális szeméttelepeket kutattunk és számoltunk fel, az Együtt a tisztább levegőért! missziónk során pedig a parlagfűvel borított területeket térképeztük fel az önök segítségével.

 Most új sorozatot indítunk Emberséggel az egészségért! címmel, melyben az önök ítélőképességére számítunk. A sorozatban bemutatjuk az egészségügyi dolgozók helyzetét, munkáját, hogy miként és milyen körülmények között gyógyítanak. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy kik azok az egészségügyi dolgozók, akik segítő kezet nyújtottak önöknek a bajban, hozzáállásukkal és emberségükkel segítettek elviselni a fájdalmat.

Kérjük olvasóinkat, hogy ajánlják bemutatásra, megszólaltatásra azt a gyógyítót, orvost, ápolót, asszisztenst, mentőt, akit  a saját tapasztalatuk alapján  a legemberségesebbnek tartanak. A jelöltekre az interneten lehet majd szavazni, s a legtöbb voksot kapó egészségügyi dolgozót bemutatjuk majd az újságban is. Ő lesz a hónap orvosa, ápolója vagy asszisztense. A sorozatunk végén pedig ismét az önök segítségével megválasztjuk az év orvosát/ápolóját/asszisztensét.

Új sorozatunkról megkérdeztük szakemberek véleményét is.

Vancsura Miklós, a sárvári kórház igazgatója szerint jó az újság kezdeményezése, mert felületet biztosít ahhoz, hogy hálájukat kifejezhessék az emberek.

- A kórházi dolgozók sokszor kapnak hideget és meleget is -  folytatta a kórház vezetője. - Előfordul, hogy hozzám is bejönnek a hozzátartozók és beteg, hogy elmondják a véleményüket. Azért jó egy ilyen kezdeményezés, mert megmutatja, hogy kik azok az egészségügyi dolgozók, akiket a betegek sokra tartanak.
- Az elmúlt években többféle internetes szavazás indult a kórházakról, az itt folyó munkáról, a dolgozókról, a környezetről kérdezték a szavazók véleményét. Az ilyen szavazásokon a megyéből a sárvári kórház mindig jó helyen végzett. Remélem, hogy a most induló sorozatban is lesz alkalmunk bemutatni az itt folyó munkát valamelyik dolgozónkon keresztül.

 Dr. Lórántfy Mária, a Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója elmondta, hogy a betegek és hozzátartozók sokszor megkeresik őket azért, hogy köszönetet mondjanak a munkájukért.

- Van, hogy bejönnek hozzánk, behozzák a gyermekeik, unokáik fotóit, s megköszönik, hogy együtt lehetnek a családdal, mert sikeres volt az újraélesztés  tette hozzá az orvos igazgató.  Akadnak, akik süteménnyel lepik meg a szolgálat dolgozóit, így fejezik ki hálájukat. Nagyon jó az újság kezdeményezése, viszont ne feledkezzünk meg azok munkájáról sem, akik a háttérben dolgoznak. Egy laborasszisztens vagy egy radiológus ugyanolyan lelkiismerettel, becsülettel végzi a munkáját, mint bárki más. Ám ők nincsenek közvetlen kapcsolatban a beteggel vagy a hozzátartozóval, így sokszor meg is feledkezünk arról, hogy ők is segítenek a gyógyításban.

 Az igazgató szerint a beteg nagyon hálásak minden apró gesztusért. A legfontosabb számukra a pontos és hiteles tájékoztatás, az, hogy a diagnózist érthetően elmagyarázzák számukra.

 Dr. Legli Veronika szombathelyi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának megyei vezetője szerint inkább az idősek azok, akik köszönetet mondanak a munkájukért.

- Ha valaki látja, hogy mi csak jó akarunk, s mindent érte teszünk, akkor általában azért egy köszönöm elhagyja a száját tényező  - emelte ki a háziorvos.  - Nemcsak nekem mondanak köszönetet a munkámért, hanem az asszisztensemnek is. Nagyon jól esnek ezek a szavak, hiszen ez egyfajta visszajelzés a munkánkról. Várom már az újság új sorozatát, hiszen így képet kaphatunk a beteg véleményéről.

Lendvai Rezsőné betegjogi képviselő általában a panaszokkal találkozik az egészségügy területén, ám egy-egy rossz szó mellé kerül egy-egy jó is.

- Azért nem keresnek meg a betegek, hogy elmondják, hogy ki volt kedves velük - fűzte hozzá a betegjogi képviselő.  Ám, ha elmondták a panaszukat, akkor elmondják a pozitív tapasztalataikat is. Az emberek hálásak azért, ha jól bánnak velük. Nem kell sok, pár jó szó is elég lenne ahhoz, hogy a kiszolgáltatott helyzetükben jobban érezzék magukat. Az egészségügy mai helyzetében nagy szükség van az olyan dolgozókra, akik becsülettel, tisztességgel végzik a munkájukat. A betegek tudják, hogy kik ezek a dolgozók, s most az újság segítségével el is mondhatják mindenkinek.

Olvasóinknak nincs is más dolguk, mint kitöltetni a lapban található  jelölőszelvényt, s visszaküldeni a megadott címre vagy honlapunkon a hétfőtől elérhető űrlap segítségével javaslatot adni. A szavazás február 7-én kezdődik, s február 18-án már be is mutatjuk a hónap orvosát, ápolóját.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!