G5 csúcstalálkozó a színházban (képgalériával)

Tavaly hagyományteremtő szándékkal mutatkoztak be a zalaegerszegi fotóriporterek a város és Zala megye közönsége előtt a Hevesi Sándor színházban. Szavukat megtartották, és a nehéz gazdasági helyzet szűkös anyagi körülmények ellenére is képesek voltak megszervezni másodok kiállításukat, sőt egyben felülmúlni az előzőt.

Benkő Sándor

Katona Tibor, Ohr Tibor, Pezzetta Umberto (a Zalai Hírlap fotoriporterei), Seres Péter (online fotós) és Varga György (MTI), a G5-ök, ahogy nevezik magukat közös kiállításának érdeklőit Gyutai Csaba Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte pénteken, majd bevezetőt Virrasztó Zsolt, a Zalai Hírlap főszerkesztője mondott. Elmesélte, hogy szeretett volna ő is fotós lenni, mert irigyelte, hogy amit a fotós egy képben el tud mondani, azért egy újságíró akár órákat is küzd a számítógépe előtt. Bevallotta azonban, hogy a zalai fotósok jó hírét azzal szolgálhatja legjobban, hogy mégsem vett kezébe fényképezőgépet. Kitért arra, hogy a másnapi újságban megjelent képek estére már szinte szavatosságukat veszítik, hisz többnyire hír, eseményfotók készítése a dolguk, de éppen ezért óriási a felelősségük is, hogy mire emlékeznek a későbbiekben az olvasók. Nem csak alkotnak, egy aktuális kort is dokumentálnak képeikkel. Örült annak, hogy a Budapest-centrikusságban a vidék fotóriporteri is megmutathatják értékteremtő képességeiket.


Ehhez csatlakozott Bánkúty András a MÚOSZ fotóriporteri szakosztályának elnöke is, aki szintén felhívta a figyelmet a fotóriporter és a képszerkesztők, főszerkesztők felelősségére, hogy az eseményfolyamból kiragadott melyik pillanattal köszöntjük másnap az olvasót, mert ez fog megmaradni benne, sőt 100 vagy 200 év múlva is ezt látja majd a kutató, az érdeklődő. Nem mindegy, milyen kép alakul majd ki Zalaegerszegről.


András rácsodálkozott a kiállítás rendezésének kulturáltságára, és nem titkolta a sokat tapasztalt fotóriporter, hogy néhány kép kiváló megoldása még őt is meglepte. A minden témában otthonosan mozgó fotóriporterek szociális érzékenységét emelte ki, nagyon jó – ezt a jelzőpárost gyakran használta beszédében – szociofotókat látott, amelyek megállják a helyüket bármilyen fórum előtt. A történelmet is dokumentáló fotográfusok olyan részleteket vesznek észre munkájuk során, amit más nem, csak a képeket szemlélve vehetők észre a különleges nézőpontok. Ez emeli a fotóst alkotó, kiállító fotóriporterré. Remélte, hogy ezek a képek megjelentek az újságban vagy az online-on, mert Bánkúty András is fontosnak tartja – visszacsatolva a főszerkesztő beszédére – a jó kép kiválasztását, mert ezzel mindenki jól jár, legfőképpen az olvasó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!