Gólyatöcs is megfordult már a lukácsházi víztározónál

Több, mint egy éve, 2010 októberében avatták fel a lukácsházi víztározót. Ötletek már vannak turisztikai hasznosítására.

Némethy Mária

Két külön tó, a tavakban fészkelősziget a vízimadaraknak, hatalmas töltés, zsilipek. 2010 októberében nagy ünnepséggel avatták fel a megye legnagyobb beruházásának számító lukácsházi víztározót. Építésével megszűnt 25 ezer ember életét, javait veszélyeztető árvíz lehetősége. A tározó 5,2 millió köbméter vizet tud betározni árvíz esetén, és 145 hektár területen tartja vissza a vizet. A projekt keretében létrejött két tó is.

Már az avatáskor szó volt arról: a beruházás lehetőséget ad további fejlesztésekre a mai árterületen, s kapcsolódik a Szombathely által előnyben részesített Perint revitalizációs programhoz, de tovább növelheti Kőszeg turisztikai vonzerejét is.
 
A több mint egy év alatt sok minden történt a tározó környékén.

Először is: kedvelt kirándulóhellyé vált, szinte mindig látni ott sétáló embereket. Másrészt: azonnal belakták a madarak.
 
- A tavaszi-őszi vonulás idején szívesen látogatják a vízimadarak, a különféle récék, a dankasirály, a szürkegém, a ritkábbak közül láttunk ott már feketerécét, laposcsőrű víztaposót, nagy pólingot, s Vas megyében itt volt első bizonyított előfordulása a gólyatöcsnek - sorolja dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának osztályvezetője.

- Egy-két év múlva, amikor a növényzet majd jobban benövi a tavat, még több madár keresi majd fel a tározót. Vagy nem. Elképzelések máris vannak ugyanis a tavak turisztikai hasznosítására. Láttam olyan látványtervet, amely a vízisportok kedvelőit vonzaná ide, akkor viszont a madaraknak túl zajos lenne ez a hely. A kerékpárosok már az építése idején jelezték: nagyon alkalmasnak találják a két tó környékét kerékpárút kiépítésére.

- Én is többféle ötletet, elképzelést láttam már a víztározóval kapcsolatban, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel kötött megállapodás után lehet itt csak bármibe belefogni, ugyanis ez állami terület - hallom Gaál Róberttől, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettesétől.

Egyelőre tehát csak az biztos a lukácsházi árvíztározónál: a horgászat elindulhat majd itt ezen a nyáron. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!