Hetvenöt napra nő az áfa-visszautalás határideje

Az általános forgalmi adót érintő nem elhanyagolható módosítás, miszerint az áfa-visszaigénylések esetében a kiutalásra rendelkezésre álló határidő 2012. február 1-jétől fő szabály szerint 75 napra nő.

Kiss Tamás

Alig száradt meg a tinta az igen terjedelmes 2012-es adótörvény-módosításokon, amelyek gondos áttanulmányozása még a szakértők számára sem volt egyszerű feladat, a két ünnep között máris újabb, nem elhanyagolható horderejű adótörvény-módosításokat fogadott el az Országgyűlés. Az újabb adómódosítások a befektetésialap-kezelőkről és kollektív befektetési szolgáltatókról szóló törvényben bújnak meg, más egyéb törvényeket érintő módosításokkal együtt, tudatta blogjában Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója.

Az említett változtatás szerint - mint azt érdeklődésünkre a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága is megerősítette - február 1-től megváltoznak az általános forgalmi adó visszaigénylésére vonatkozó szabályok. Az adó kiutalására rendelkezésre álló határidő 75 napra módosul. Ettől eltérő a kiutalás határideje akkor, ha adózó a visszaigénylési jogát kizárólag olyan ügyletek után gyakorolja, amelyeknek az adót is tartalmazó ellenértékét a bevallás benyújtásáig teljes mértékben megfizette vagy tartozása más módon megszűnt, és erről a tényről az áfa bevallásában nyilatkozik.

Kalocsai Zsolt útmutató mondatai szerint a változás gyakorlatilag annyit jelent, hogy minden egyes számla  amely esetében a visszaigénylés fennáll  kiegyenlítésének meg kell történnie. Amennyiben ez akár csak egy számla esetében nem történt meg, akkor a kiutalás fő szabálya vonatkozik a teljes visszaigényelt összegre, ami 75 nap.

A NAV, lapunknak megküldött tájékoztatása szerint optimális esetben az adóhatóság az adót a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül, ha pedig a visszaigényelhető áfa az 1 millió forintot meghaladja, 45 napon belül utalja ki.
 
Amennyiben az ellenérték kifizetettségére tett nyilatkozat valótlan, az adóhatóság a bevallásban visszaigényelt adó összegének 5 százalékáig, de magánszemély adózó esetében legalább 200 ezer forintig, más adózó esetében legalább 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.
 
Kalocsai Zsolt arra hívja fel a figyelmet, hogy a változtatás több időt biztosít az adóellenőrzésre, így egy jogszerű visszaigénylés esetében, amennyiben a NAV az ellenőrzést a korábbi 45 napon túl zárta, és kifogással nem élt, az új szabály értelmében csak 75 nap elteltével jár majd az adózónak kamat. Ennél sokkal húsbavágóbb lesz, hogy minden egyes beszerzés vonatkozásában igazolni kell a számlák kiegyenlítését, ellenkező esetben az áfatartalmat 30, illetve 45 nappal hosszabb ideig kell majd tovább finanszírozni.   Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója szerint a  jogszerűen működő vállalkozások részére, ismerve a gazdasági helyzetet,  egy újabb pofon, hogy  az áfa kiutalási határidő megnő. A szakember  ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a  szigorítás a feketegazdaság tekintetében indokolt lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!