Kincs, ami van: magyartarka

A nemzeti parkokat népszerűsítő kampányának első állomásaként tegnap az Őrségbe látogatott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ismerkedett a tájjal, a nemzeti park gazdálkodásával, helyi ételeket, italokat kóstolt és okleveleket adott át.

Nagy Ildikó

- Nagykunsági, karcagi emberként mindig vágytam a nyugati végekre, az Őrségbe - mondta csütörtökön Őriszentpéteren Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki a magyarországi nemzeti parkokat népszerűsítő kampánya első állomásaként látogatott el az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságára.

Vele tartott  jó házigazdaként  V. Németh Zsolt, a minisztérium vidékfejlesztési államtitkára és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár is.

A látogatás az Őrségi Nemzeti Park majorságában kezdődött, ahol a miniszternek Kovács-Mesterházy Zoltán majorságvezető mutatta be a magyartarka-állományt, és ismertette a nemzeti park gazdálkodását.

A nemzeti park igazgatóságán ahol már Harangozó Bertalan  Vas megyei kormánymegbízott, valamint a kormányhivatalhoz tartozó agrár szakigazgatási szervek vezetői is várták a minisztert  Rácz Károly, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének (Jákon gazdálkodó) elnöke köszöntötte a vendégeket. A szívélyes szavakhoz vasi ízek dukáltak: őrségi pálinka, kőszegi almalé, borjústeak és magyartarka tejéből készült sajtok csináltak kedvet az előadásokhoz.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy több oka is van annak, hogy a nemzeti parkban magyartarkákat tartanak. Ez a fajta kötődik ugyanis leginkább a tájhoz, az itt élő emberekhez. Ezenkívül az is fontos, hogy a gondjaikra bízott réteket és legelőket rendben tartsák.                                                                                                                                    
 
A miniszteri vizitnek egyébként  a kampányon kívül más apropója is volt. A gazdálkodást is folytató Őrségi Nemzeti Park ugyanis egyedülálló programot indított: a 150 tehénből és azok szaporulataiból összesen 363 jószágból  álló magyartarka-állományából harminchárom üszőborjat, ezeken kívül pedig két muraközi lovat helyez ki gazdálkodókhoz. A program célja, hogy ösztönözze az állattartást, és megkönnyítse a gazdák jószághoz jutását.

V. Németh Zsolt államtitkár arról a kormányzati kezdeményezésről beszélt, amelynek részeként a kormány 450 millió forintot adott az Őrségi Nemzeti Parknak arra, hogy legalább 500 hektár, feltehetően zsebszerződéssel érintett,  természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet vásároljon. Az államtitkár az állatállomány növelését célzó intézkedésekről, a helyi termékek fontosságáról is szólt.

Ezt követően elsőként azok a gazdálkodók vehettek át oklevelet Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, akik állatokat kapnak a nemzeti parktól. Rácz Károly jáki gazdaságába muraközi lovak kerülnek majd, míg  Zaicz Tibor szalafői, Gaál András kondorfai és Keserű József kerkáskápolnai gazdálkodók magyartarka üszőborjakat vesznek át a nemzeti  parktól.

A helyi élelmiszerek mellett a helyi kézművesség is érték, ezt a Nemzeti parki termék védjeggyel kívánják hangsúlyozni. A csütörtöki összejövetelen hat őrségi fazekas  Magyarszombatfáról ifj. Albert Attila, ifj. Cseke János és Vörös Gábor, a felsőjánosfai Kovács Erika, a gödörházi Vörös Ferenc, valamint az őriszentpéteri Zsohár Gyula vehette át a minisztertől a védjegy elnyeréséről szóló oklevelet.


SZAKMAI INFORMÁCIÓS NAP VOLT

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai előadásokkal próbált kedvet csinálni a kettőshasznú jószág tartásához. Fazekas Sándor miniszter előadásában az állattartók segítését célzó kormányzati programokról támogatásokról beszélt, Füller Imre ügyvezető igazgató a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének  tevékenységéről tájékoztatta a jelenlévőket, Huth Balázs tenyésztési és marketingvezető pedig a magyartarka fajta legfrissebb tenyésztési eredményeiről számolt be a hallgatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!