Magyarok is utaztak a zátonyra futott olasz óceánjáró hajón (videó)

Sziklának ütközött, majd az oldalára dőlt péntek éjszaka egy olasz óceánjáró luxushajó több mint négyezer emberrel a fedélzetén Olaszország partjainál; legalább három halálos áldozatot követelt a baleset, s mintegy hetven embert még keresnek. A hajón a legújabb adatok szerint tizenegy magyar volt. Közülük kilencen biztonságban vannak, megmenekültek, két magyarról viszont egyelőre nincs hír, ők mindketten a hajó személyzetéhez tartoztak.

MTI

Az Ansa olasz hírügynökség beszámolja szerint Grossetto város ügyészségén több órán keresztül hallgatták ki Francesco Schettinót, a Costa Concordia nevű óceánjáró kapitányát, majd ezt követően rendelték el az őrizetbe vételt.
   
A Costa Concordia péntek éjfél előtt két órával feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél. A legfrissebb adatok szerint hetvenről negyvenre csökkent azoknak a száma, akik után még mindig kutatnak. Livorno parti őrségének kapitánysága felhívta a figyelmet arra, hogy még nem lehet eltűntekről beszélni, mivel elképzelhető, hogy a bajba jutottak között vannak olyanok, akiket pusztán csak "nem vettek jegyzékbe" a partot éréskor.
   
A Costa Concordia kapitánya a kihallgatás előtt a Tgcom24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy a hajó egy olyan, a tengerfenékből kiálló sziklás kiszögellésbe ütközött, amely nincs feltüntetve a navigációs térképeken. A térkép szerint "elegendő víznek kellett volna lennie alattunk" - mondta Schettino.
   
Gianni Oronato, a luxushajót üzemeltető társaság vezérigazgatója újságírók kérdéseire válaszolva tagadta, hogy a Costa Concordia letért volna szokásos útjáról. Az egyetlen bizonyos dolog az, hogy a hajó sziklába ütközött, s előbb 20, majd a víz beáramlásának következtében egészen 80 fokos szögben oldalára dőlt, s gyakorlatilag az oldalán fekszik. 

A Costa Concordia éjfél előtt két órával feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél. A hírek szerint miután a hajó dőlni kezdett, sokan rémületükben a tengerbe vetették magukat. Mintegy negyvenen sebesültek meg, közülük ketten súlyosan. A halottak közül ketten francia turisták, a harmadik a hajó személyzetének egyik perui tagja. 

A parti őrség egy neve elhallgatását kérő tisztje elmondta, hogy a 290 méter hosszú hajótesten 50 méter hosszú lék keletkezett, amelyen keresztül víz ömlött be. A hajóról készített felvételeken látszik, hogy a hajó teljesen az oldalára dőlt. Szakértők szerint azonban nem kell az elsüllyedésétől tartani.

Egyes utasok arról számoltak be, hogy pánik tört ki a fedélzeten, miután a hajó megdőlt. Egy nő azt mondta, hogy "titanicos" jelenetek zajlottak le a fedélzeten, a megrémült utasok egymást taposták.

Egy utas arra panaszkodott, hogy egyetlen mentési gyakorlatot sem tartottak azóta, hogy ő január 8-án egy franciaországi kikötőben felszállt a hajóra. (Az ilyen hajóutak során mindig csak egy mentési gyakorlatot tartanak minden egyes körútnál, akkor is, ha az utasok több kikötőben is fel- vagy leszállhatnak, máskülönben mindennap mentési gyakorlatot kellene szervezni az újonnan érkezőknek.) Melissa Goduti amerikai állampolgár elmondta, hogy a gyakorlatot szombat délutánra vette tervbe a személyzet, egyes utasok pedig - még a baleset előtt - azzal viccelődtek, hogy "mi lenne, ha ma történne valami". Egy másik utas, a francia Ophélie Gondelle arra panaszkodott, hogy senki sem számolta meg őket, sem akkor, amikor felvetették velük a mentőmellényt, sem akkor, amikor végül kiértek a szárazföldre.

Francesco Paolillo, a parti őrség parancsnoka elmondta, hogy mintegy ötven embert helikopterrel mentettek ki a hajóról, mikor a Costa Concordia már annyira megdőlt, hogy nem tudták leereszteni a mentőcsónakokat. 

Az olasz parti őrség egyik illetékese szerint elképzelhető, hogy a luxushajó belsejében rekedt az a mintegy 70 ember, akiket a hatóságok még mindig eltűntként tartanak nyilván, s akik után továbbra is folyik a kutatás. Cosimo Nicastro kapitány szombat délután elmondta: nincs ugyan olyan meggyőző bizonyítékuk, hogy bárki is lenne a Costa Concordia belsejében, de mivel a környező tengerszakaszt tüzetesen átvizsgálták, s nem találtak további halottakat vagy túlélőket, ezt a lehetőséget nem lehet kizárni. Hozzátette: a búvárok a luxushajó vízzel elárasztott részeiben kutatnak. 

A Costa-cég egyik vezetője, Gianni Onorato szombaton elmondta: a kapitány a megszokott útvonalon vezette a hajót, ugyanazon, amelyet egy évben 52-szer megtesz. Hozzátette, a kapitány régóta, 11 éve dolgozik a Costánál. Szerinte egyetlen biztos dolog van: a Costa Concordia egy sziklának ütközött, s utána a hajó kiürítését nehézzé tette a gyors megdőlés. Francesco Schettino, a hajó kapitánya azt nyilatkozta: ott, ahol voltak, a tengerészeti térkép szerint a vízmélységnek elegendőnek kellett volna lennie a biztos hajózáshoz.

A baleset bekövetkeztének oka tehát továbbra is ismeretlen. A kutatóalakulatok vasárnap megpróbálják kihozni a hajó "feketedobozait", amelyek alapján kideríthető majd a pontos útvonal.

Állítólag a hajó kapitánya a baleset után szándékosan vitte a hajót a közeli sziget partjai felé, hogy a sekélyebb vizekre érve könnyebb legyen az utasok kimenekítése. Egy francia utas, egy tapasztalt vitorlázó viszont azt nyilatkozta: a Costa Concordia eleve túl közel haladt a parthoz, mindössze másfél kilométerre voltak attól az ütközés pillanatában.

A hajó fedélzetén mintegy 3200 utas és 1023 fős legénység tartózkodott. Az utasok mintegy egyharmada olasz, de rajtuk kívül nagyon sok német és francia turista is volt. 

A hat éve épült Costa Concordia 290 méter hosszú, több mint százezer tonna vízkiszorítású, 14 emeletes óceánjáró luxushajó. Négy úszómedence, egy sportpálya, öt étterem, egy háromszintes színház és számos szórakozóhely található a fedélzetén.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!