Megalakult a Főszerkesztők Fóruma

Budapest – Közös etikai irányelvek elfogadásával megalakult a Főszerkesztők Fóruma, amelynek keretében a médiapiac meghatározó szereplői, mintegy harminc szerkesztőség vezetői az etikus média megvalósítása mellett kötelezték el magukat. A Független Médiaközpont által kezdeményezett egyesületi formában működő tömörüléshez alapítóként csatlakoztak a lapcsoportunk kiadásában megjelenő megyei napilapok – Fejér Megyei Hírlap és Dunaújvárosi Hírlap, Vas Népe, Veszprém megyei Napló és Zalai Hírlap – főszerkesztői.

Osváth Sarolta

A Főszerkesztők Fórumának a társadalmi párbeszéd, a sajtószakma presztízsének növelése és az önszabályozó tevékenység egyaránt a célja - hangsúlyozta Weyer Balázs, az Origo korábbi főszerkesztője. Az etikai kódex olyan egyszerű igazságokat mond ki, mint például, hogy „elismerjük és védjük a média szabadságát.  A média feladata a tájékoztatás, a választói, fogyasztói, szülői és egyéb döntésekhez szükséges információk bemutatása, a szabad véleménynyilvánítás és a különböző vélemények áramlásának elősegítése, a szórakoztatás és ezen keresztül a társadalom önismeretének erősítése.” Nem idealizmus az értékek felmutatása – emelte ki -, mivel a jelenlegi válságos viszonyok között hajlamosak vagyunk cinikusan közelíteni azokhoz az alapértékekhez, amelyek tisztelete nélkül a média elveszti „fogyasztói” bizalmát.

Kotroczó Róbert, az RTL Klub és György Bence, a TV2 hírigazgatója is kifejezte a szakma etikussá válásának fontosságát, Vass Péter, a HVG főszerkesztője arra mutatott rá, hogy „megéri” etikusnak lenni, Tóth Levente, a Népszabadság megbízott főszerkesztője pedig felhívta a figyelmet, hogy a szakma összefogásán múlik, milyen súlya lesz a médiában a Főszerkesztők Fórumának. Borókay Gábor a Heti Válasz főszerkesztője szerint a Független Médiaközpont hiteles szervezetként állt az etikai kódex mögé. Az egyesület formában működő fórum nyitott, így már az alakuló ülésen bejelentette csatlakozását Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztője is.    

A főszerkesztők által elfogadott etikai irányelveket minden általuk vezetett médium közli.


Az alapítók:

Barták Péter (Veszprémi Napló)
Borókai Gábor (Heti Válasz)
Elekes András (Fejér Megyei Hírlap, Dunaújvárosi Hírlap)
Erdei Tamás (Metropol)
Gál Gyula (Helyi Téma)
Gavra Gábor (hvg.hu)
Gazda Albert (Origo)
Győrffy István (Veszprémi Napló)
György Bence (TV2 Tények)
Halmágyi Miklós (Vas Népe)
Íllisz László (Figyelő)
Juhász Gábor (HVG)
Kiss László (Észak-Magyarország, Kelet-Magyarország, Hajdú-Bihari Napló)
Kotroczó Róbert (RTL Klub Híradó)
Kövesdi Péter (Hír24)
Mészáros Zsófi (Index)
Mong Attila (Origo)
Móricz Ilona (Független Médiaközpont)
Murányi Marcell (Blikk)
Nádori Péter (Bors, Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete)
Nyerges Csaba (Kisalföld)
Pallagi Ferenc (Bors)
Radetzky András (Katolikus Rádió, Fehárvár Rádió, Helyi Rádiók Országos Egyesülete)
Román Balázs (Kreatív)
Sulyok Erzsébet (Délmagyarország/Délvilág)
Szigeti Péter (Kreatív)
Szilágyi Károly (Indóház)
Tóth Levente (Népszabadság)
Vass Péter (HVG)
Vicsek Ferenc (Klub Rádió)
Virrasztó Zsolt (Zalai Hírlap)
Weyer Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!