Négyezer hallgató vizsgázik a SEK-en

Javában tart a vizsgaidőszak a SEK-en, lassan it a véghajrá is. A hallgatók zöme már túl van a nagyobb horderejű vizsgákon, s az esetleges utóvizsgákra, illetve néhány elmaradott vizsgára készülnek. A számadási időszak február 6-ig tart.

Ambrózai Zsuzsanna

Dr. Czetter Ibolya, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ elnökhelyettese elmondta, hogy az intézmény összes hallgatója, vagyis majdnem négyezer tanuló ad a hetekben számot tudásáról.

A vizsgaidőszak december 18-án kezdődött és február 6-ig tart majd. A hallgatóink írásbeli és szóbeli vizsgát tesznek. Azt, hogy éppen milyen formában kell bizonyítaniuk tudásukat, már a szemeszter elején tudták. Többféle vizsgaforma is létezik, például a kollokvium és a szigorlat, illetőleg a záróvizsga. 

- A vizsgaidőszakban eddig nem történt semmilyen atrocitás, de minden évben vannak hallgatók, akik próbálkoznak a különféle segédeszközök használatával. A puskázásra leginkább az írásbeli vizsgák teremtenek lehetőséget, mivel a szóbeliknél teljes személyiséggel jelen kell lenniük a hallgatóknak. Ott a válaszaik alapján az oktatók rögtön felmérik azt, hogy mennyire készült a hallgató a vizsgára, milyen szintű a tudás.  Ha nem sikerül a vizsga, akkor típustól függően két vagy három lehetőség van a javításra. Ha ez sem elég, akkor a hallgató a következő szemeszterben újra felveheti a tárgyat - így az elnökhelyettes.

Az egyik tanterem előtt hallgatók egy csoportja várakozik. Kiderül róluk első évfolyamos Ifjúságsegítő szakosok, épp vizsgára várakoznak.

- Szakdolgozat orientáció, ez a tantárgy neve, amiből vizsgát teszünk - mondja Szabó Szandra a többiek nevében is, majd folytatja: ez a vizsga nem tartozik a nehezek közé. Burkon Kamilla azt mondja, körülbelül 14 tantárgyból vizsgáznak, ennek fele kollokvium, zömében szóbeli vizsgákról van szó. Amikor arról kérdezem őket, hogy kinek mennyi vizsgája van még hátra, különböző válaszokat kapok. Van akinek ez az utolsó, de olyan is van, akire még három számadás vár.

Fejes Alexandra szintén elsős, Intézményi kommunikátor szakra jár. Azt mondja, nehezek voltak a vizsgák, és egy már biztosan nem sikerült, a jog tehát a következő félévre marad. Bereczki Róbert már négy éve jár az egyetemre: sajnos még nem sikerült befejeznem a szakomat a Rekreációszervező-egészségfejlesztőt, de remélem az év végéig ez mindenképpen sikerül.

SOKFÉLE MÓDSZER A FELKÉSZÜLÉSRE

Különböző tanulási technikákkal és módszerekkel készülnek a hallgatók a vizsgákra. Van aki egész félévben, folyamatosan készül, de sokkal többen vannak azok, akik a vizsgaidőszakra időzítik a tanulást. Ilyenkor aztán nem ritka, hogy napokig,  kevés alvással próbálnak minél nagyobb tudásra szert tenni. Nem ritka az sem, hogy előkerül az energiaital, a napi több adag kávé, esetleg szőlőcukor, a cigaretta.  A megkérdezettek azt mondják,  jobb  ilyenkor készülni, mert csak a tanulásra kell koncentrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!