Ritka állatok a Kőszegi-hegységben

Több ritka állat él Kőszeg környékén. Ezekről, a Kőszegi-hegység állattani értékeiről dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője tartott előadást.

Némethy Mária

A természetvédő szakembert hallgatva elámul azon a hallgató,  milyen sokféle ritka állat él közvetlen közelünkben, miért tekinthető  egy-egy állatfaj értékesnek a Kőszegi-hegységben. 

A képekkel is bemutatott fajok közül olyan érdekesekkel  ismerkedhetett meg dr. Németh Csaba előadásán, a hallgatóság, mint az alpesi sáska, a kárpáti futrinka, a botos kölönte nevű ritka halfaj, a kis légykapó, a fehérhátú fakopáncs és a havasi cickány.

Magyarországon csak itt található alpesi sáska, havasi cickány, vízirigó, ha ezek eltűnnek a Kőszegi-hegységből,  hazánkból is eltűnnek - hangsúlyozta  dr. Németh Csaba.

Az alpesi sáskával gyakran találkozhatnak a hegységben túrázók. Nem kell különösebben keresgélni őket, mert  a hegyi utak aszfaltját is ellepik nyár közepétől ősz elejéig.


Dr. Németh Csabának vannak kedvencei. Rejtett életmódjuk miatt kedveli a kis légykapót és a fehérhátú fakopáncsot. Az előbbi egyre kevesebb, a szakember szerint visszavonulóban van a Dunántúlon. A Kőszegi-hegységben 10-15 pár fészkel még ebből az aprócska énekesmadárból, amely elterjedésének  itt van a nyugati határa.  A fehérhátú fakopáncs a legritkább harkály. Mindkét madár védelmével, kutatásával is foglalkozik dr. Németh Csaba.

Megtudhattuk: a Kőszegi-hegységben sajnos nagyobb számban vannak kipusztult állatfajok, mint olyanok, amelyek az utóbbi évtizedekben telepedtek meg a környéken.

Az előadáson azonban az is elhangzott: mesterséges fészkelőhelyek kialakításával és az elszáradt fák kíméletével nyújtanak eredményesen segítséget a védett fajok számára a természetvédelmi szakemberek. Például a kis légykapó kedveli  a pusztuló,  odvasodó bükk, gyertyán lebontó rovarait, ezért az erdészet a természetvédők kérelmére hagy mindig nekik az erdőben néhány fatörzset.

A Kőszegi-hegység és Kőszeghegyalja gazdag növényvilágából ritkaságnak számít, egyedül itt fellelhető  a fehér sáfrány, az osztrák és alpesi tarsóka, a hármaslevelű kakukktorma, a hegyi lednek, a széleslevelű harangvirág. Van itt kékperjés láprét, több szelídgesztenye liget és  patakmenti égerliget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!