Több mint vállalkozó: Galambos Tamás az év vasi embere

A Vas Megyéért Egyesület választása szerint a megyében Galambos Tamás szombathelyi vállalkozó volt az elmúlt év embere. Aki testvérével, Balázzsal együtt vezeti a Galambos Trans, a Galambos Logistic és a Galambos Grill Kft.-k alkotta cégcsoportot.

Erős D. Zoltán

- Egy ismerősömtől, aki tagja a Vas Megyéért Egyesület kuratóriumának, tudtam meg, hogy jelölt vagyok Az Év Vasi Embere 2011 címre  - mondta a cégcsoport  vépi központjában Galambos Tamás.  

- A felkérés meglepett, mivel úgy érzem, hogy harminckilenc évesen még nem alkottam olyan nagy dolgokat. Aztán végiggondoltam, s arra a megállapításra jutottam, hogy ez a jelölés az elmúlt húsz év értékelése, s arról is szól, hogy a gazdasági sikerek mellett erkölcsi kötelességünknek tekintjük a körülöttünk élő magyar családok segítését is. -

A céget Galambos Tamás édesapja egy teherautó megvásárlásával alapozta meg még 1991-ben. Tamás 1993-ban kezdett dolgozni egy szombathelyi cégnél vámügynökként,  majd később kapcsolódott  be a családi  vállalkozásba,  amelyhez csatlakozott Tamás testvére, Balázs is. 2003-ban édesapjuk visszavonult a cégből, s maradt a két fiatal. Két lehetőségük volt: vagy folytatják  változatlan formában az édesapjuk által elkezdett vállalkozást, vagy megpróbálnak új dolgokat is alkotni.

A cég akkorra már jó nevet szerzett, kiterjedt kapcsolatokkal, biztos anyagi háttérrel rendelkezett, ezért a fejlesztés mellett döntöttek. Szombathelyiek lévén a megyeszékhelyen szerettek volna  földterületet  vásárolni, ám 2005-2006-ban ez nem sikerült. Így kerültek Vépre, amely utólag is jó döntésnek bizonyult, mivel ha  megépül az M86, akkor ehhez kiváló csatlakozásuk lesz.

- Mi azt tartottuk mindig fontosnak, hogy minél több embernek teremtsünk munkalehetőséget - folytatta  Tamás. - Ma százhetvenen dolgoznak nálunk. Az egyautós kisvállalkozástól jutottunk el idáig.  Ez eleve másfajta vezetői struktúrát, más gondolkodást  igényel. Ameddig nyolc-tíz gépkocsivezetőnk volt, addig  szinte mindent tudtam az embereink örömeiről és bánatukról. Most már viszont bevallom, van olyan gépkocsivezetőnk, akinek nem  tudom a felesége nevét. -
 
Galambos Tamás egy jóbarátját idézte, aki  szerint  a nehéz gazdasági helyzetben nem lehet másképpen eredményt elérni, csak a Jóisten segítségével. Ha ő segít nekünk, akkor nekünk is erkölcsi kötelességünk ezt tenni. Ezért úgy gondolja, aki üzleti sikereket ér el,  az nem feledkezhet el a rászorulókról. Egy-egy sikeres évben a vállalkozók kétféle módon tudnak segíteni.  Az egyik az, hogy munkát adnak, a másik pedig az, hogy a nyereséget  nem a bankszámlán fialtatják, vagy aranyat vesznek rajta, hanem annak egy részét  támogatásra fordítják.  

A karitatív tevékenységük igencsak szerteágazó. Számos területen igyekeznek  jelen lenni, s különösen  fontosak számunkra a fiatalok. Szoros kapcsolatban állnak a Szombathelyi  Egyházmegyei  Karitásszal. Ha bármilyen szállítási igény van, ők azonnal segítenek.  Adott számukra az a háttér, amely alapján  fel tudnak ajánlani  akár több ezer  kilométert  is ilyen célokra.

Galambos Tamásnak szívügye a cserkészet. Három gyermeke, a tizenhat éves Matyi, a tizennégy éves Misi és a tizenkét esztendős  Anna is cserkészek. Úgy látja, hogy a gyerekek ott nagyon jó életszeméletet kapnak, s ez segít eligazodni ebben a bizonytalan világban. Ahogy tudják, segítik a mozgalmat.  Nem feledkeznek meg a  kultúra támogatásáról sem. A Lamantin jazzfesztivál  főszervezője, dr. Tímár Péter Galambos  Tamás gyermekkori  jó barátja. A rendezvényt kisebb mértékben szponzorizációval,  másrészt  pedig  szervező, előkészítő  munkával  segítik.

A sportban  a vállalkozó ugyanazt a lehetőséget  látja,  mint a cserkészetben, ezért ez a területet  is támogatja. A  fiatalok számára ez keretet jelent, s lehetőséget  kínál a valahova tartozásra.  Matyi  a Falco  utánpótlás csapatában  kosárlabdázik, korosztályos magyar bajnok, többszörös helyezett.  Misinek is jól ment a kosárlabda, ám  abbahagyta, mert a  zene után érdeklődik, s a tanulás mellett ez is komoly elfoglaltságot  jelent.  Anna  kézilabdázik a Szombathelyi Sportiskola keretein belül, ő is  korosztályos bajnok. Az edzések  és a hétvégi meccsek is kiválóan motiválják  a gyermekeket.  A karitatív tevékenységek közé tartozik még a Vasútmodellező Klub  támogatása is, oly módon, hogy  részt vesznek a kiállítási anyagok szállításában.

- A feleségem a világ legjobb felesége, aki megadta számomra azt a családi hátteret, ami  biztosította számomra a nyugalmat a napi munkához, így  nekem döntően  csak az itteni feladatokra kellett koncentrálnom - mondja  Tamás.

- A gyerekekkel  nyolc évig volt otthon, most pedig már ő is a vállalkozásban  dolgozik. Az öcsémmel  közösek a céljaink, teljesen egy úton járunk, s ezt az üzletfeleink is értékelik. Azt tapasztalják, hogy itt nem széthúzás, hanem stabilitás van. Minden vállalkozás működésében vannak belső és külső tényezők. A belsőkről csak mi tehetünk, ezeket nekünk kell jobbá tenni, továbbfejleszteni. A külső tényezők közé tartozik például az adórendszer, az árfolyam, az üzemanyagár és  más tényezők, amelyek azonban minden fuvarost egyaránt  érintenek. Itt mást nem lehet tenni, minthogy a közös érdekek mentén összefogni. Ezt a magas  üzemanyagárat senki sem tudja  hosszú távon  "lenyelni." -

- A megbízóknak egy dolgot kell  felfogniuk: hiába kötik az ebet a karóhoz, ha a  számok  alapján egy cég  számára  veszteséges egy adott  feladat, akkor az lesz a  másiknak is. Nincsen olyan  fuvaros, aki  olcsóbban meg tudná oldani.  Az viszont szomorú, hogy ennek a levét jórészt  az emberek isszák meg, mert ha árat emelünk, akkor az  nagy valószínűséggel továbbgyűrűzik a termékek  árába. Bízok abban, hogy ez a helyzet azért  nem lesz tartós. -

-  Ami a jövő terveit illeti: mindig a realitásnál akarunk maradni. A telephely a fejlesztést még bőven lehetővé tenné. Amennyiben ezt a tisztességes üzletmenet engedi, akkor tovább fejlesztünk majd. 2012-ben azonban óvatosnak kell lennünk, csak megalapozott dologba vághatunk bele. A munka mellett szükség van a kikapcsolódásra is. Ha van egy kis szabadidőm, akkor azt szívesen töltöm a barátokkal. Elutazunk pár napra, akárcsak ide a környékre. Öccsémmel fanatikus horgászok vagyunk. -

Ez ki tud kapcsolni bennünket A díjaátadó megyebálon dr. Halmosi Zsolt  dandártábornoktól hallottam egy idézetet: "Élj úgy, hogy ne vegyenek észre ott, ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmész." Ehhez szeretném tartani magamat a jövőben - fogalmazta meg az elmúlt év vasi embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!