Vasvári geográfus az etióp terrortámadás egyik áldozata

Gyászolnak a hegyháti kisvárosban. Az etiópiai terrortámadás egyik áldozata, az 53 éves Fábián Tamás geográfus vasvári volt. A szegedi egyetemi oktatókat kedden hajnalban az alvóhelyükön támadták meg fegyveresek. Ketten meghaltak, egyikük súlyosan megsérült.

MTI

A magyar kutatócsoport a geológiai érdekességekben gazdag területen veszélyekkel dacolva tartott az Erta Ale vulkánhoz Etiópia északi részén, Afar tartományban.  

Ez a vulkán egy különleges természeti jelenség, működő bazaltvulkán, sehol máshol nincs ilyen a világon. Aki igazi szerelmese a kőzeteknek, látni akarja. Megnézi, fényképezi, információkat gyűjt, és a tudományban felhasználja. 

- Tamás is ezért ment oda. Minden utazásokról hozott tapasztalatot beépített előadásaiba, cikkeibe - tudjuk meg  Petrovics Kálmántól, akit csütörtökön ott találunk Fábián Tamás szüleinél. Szegedről érkezett, az elhunyt geográfus barátja volt harminc éve, együtt végeztek földrajz-testnevelés szakon. A szegedi egyetem Fábián Tamást saját halottjának tekinti, Petrovics Kálmán azért jött, hogy közvetítse Szegedre az idős szülők végtisztességgel kapcsolatos kéréseit.

- Tamásnak nem volt családja, nem is hiányzott neki, mert sok barátja volt. Járta a világot, nem volt senki, aki visszatartsa. Olyan kincsek birtokába jutott, amit otthon ülve nem lehet megszerezni - mondja sírva Fábián Istvánné, Tercsi néni, a geográfus 81 éves édesanyja, és kivesz egy nagy, ragyogó, fehér kalcit-kristályt a vitrinből, ahol polcokon sorakoznak a különlegesen szép kőzetek. - Szegeden még van Tamásnak ezekből egy szobányi - teszi hozzá. 

Nemcsak azért ment, hogy menjen, hanem szép kőzeteket gyűjtött. Mindent megmutatott nekünk, megosztott velünk, és másokkal. Minket is beavatott a titkaiba. Ezt a  jóisten a számlájához biztos hozzáírja. Hálásak lehetünk neki azért, amit tőle kaptunk. Nagyon értékes gyerek volt. A könyvtárban sokszor tartott előadást. Olyankor eljöttek Szombathelyről is az egykori iskolatársai. A Nagy Lajos Gimnáziumba járt...
 
- 1997 óta minden évben rendszeresen beszámolt nálunk az utazásairól. Nem csak a földrajzot mondta, a népszokásokról, a kultúráról is mesélt. Nagyon sokan jártak az előadásaira. Két órán át vetítette a fotóit, de soha nem éreztük hosszúnak - tudjuk meg Gyöngyösi Zsuzsa könyvtár-igazgatótól, aki munkatársaival gyertyát gyújtott Fábián Tamásért, képe mellé kitették cikkeit, fotóit is. 

Kovács Tilda polgármester elmondja: az önkormányzat minden segítséget megad idős szüleinek, akik most magukra maradtak egyetlen fiuk támogatása nélkül. Fábián Tamás kéthetente járt haza, hogy 83 éves édesapja és 81 éves édesanyja életét rendezze.

Fábián Tamás 1984 óta volt a szegedi egyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének munkatársa. A természetvédelem földrajzi alapjaival foglalkozott, Európa természeti földrajzával, a Kárpát-medence ásványaival, a magashegységek formakincsével. A  Magyar Hegymászó Klub tagja volt.  

OLDALTÖRÉS: Geográfus és kutatóorvos

Geográfus és kutatóorvos

Geográfus és kutatóorvos

Geográfus és kutatóorvos

Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős vasvári geográfus, aki a szombathelyi NLG-ben érettségizett és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos, az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai - mondta Újszászi Ilona, az SZTE szóvivője.

Fábián Tamás az SZTE természetföldrajzi és geoinformatikai tanszékén tanított, Szabad Gábor pedig az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának munkatársa volt - közölte a szóvivő. Az áldozatokra emlékezve mindkét kar épületére kitűzték a gyászlobogót.
   
A szegedi bölcsészkar épületénél - ahol a természetföldrajzi és geoinformatikai tanszék is található - Fábián Tamás kollégái és hallgatói szerda este csendes megemlékezést tartottak, mécseseket és gyertyákat gyújtottak.
   
Az áldozatok emlékére szerdán kitűzték a gyászlobogót a szegedi városházára is.
   
Szijjártó Péternek, a miniszterelnök szóvivőjének szerda késő esti közleménye szerint az elhunyt magyar állampolgárok holtteste egy addisz-abebai kórházban van. Egy magyar állampolgár sérülései egyelőre nem teszik lehetővé hazautazását, ő megfelelő ápolásban részesül az etióp főváros egyik kórházában, de a biztosítása körül egyelőre van néhány tisztázatlan kérdés - ismerteti a közlemény.
   
A két - sértetlen - magyar állampolgár mégsem utazott haza hajnalban, mert nem volt számukra megfelelő jegy, megfelelő repülőjáratra. A miniszterelnök arra utasította a külügyminisztert és a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját, hogy az Etiópiába érkező munkatársaik révén gondoskodjanak a magyar sérült megfelelő ellátásának folyamatos biztosításáról, illetve a két másik magyar állampolgár, valamint a holttestek lehető leggyorsabb hazaszállításáról, elhárítva minden anyagi vagy adminisztratív akadályt - közölte Szijjártó Péter.
   
Hajdu János, a TEK főigazgatója korábban azt mondta: szerda délután elindult Etiópiába a TEK fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit. A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.
   
Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.

OLDALTÖRÉS: Az Erta Ale vulkánhoz tartott a magyar csoport

Az Erta Ale vulkánhoz tartott a magyar csoport

Az Erta Ale vulkánhoz tartott a magyar csoport

Az Erta Ale vulkánhoz tartott a magyar csoport

Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül - közölte Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének főiskolai docense, aki vasárnap indult haza az afrikai országból.

A  támadásban az SZTE két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológai Központjának kutatója pedig súlyos sérüléseket szenvedett.
   
Az Erta Ale vulkán a földön egyedülálló természeti jelenség, működő bazaltvulkán, amely az afrikai törésvonalnál található - mondta a szakember az expedícióról az egyetemen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
   
Egy hatalmas lávatavat kell elképzelni, tűzijátékszerű kitörésekkel, a látvány éjszaka a legpompázatosabb - mondta az oktató.
   
A vulkán Etiópia legveszélyesebb területén található, ahova a turisták csak konvojban haladva, kísérettel utazhatnak. A héttagú magyar csoport a nehézségeket, költségeket és a veszélyeket látva először úgy döntött, nem megy el a vulkánhoz, másnap reggelre öten azonban meggondolták magukat - mondta Szilassi Péter, hozzátéve: Fábián Tamás valószínűleg nem tudta elképzelni, hogy úgy térjen haza, hogy nem látja az Erta Alét.
   
A docens egy barátjával a vulkánhoz indulás reggelén vált el az ötfős csapattól, és indultak Magyarországra. Mint mondta, Fábián Tamásék az Erta Aléhez induló túrát - ahogy az egész expedíciót - gondosan előkészítették.
   
Szilassi Péter a támadásról részleteket nem tud, csupán annyit, hogy kedden hajnali egy óra körül érte a csapatot, amelyet információi szerint fegyveresek kísértek. Vizler Csaba akkor sérült meg, amikor menekülni próbált, és egy mélyedésbe ugrott.
   
Mezősi Gábor, az SZTE természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének vezetője elmondta, Fábián Tamás többek között regionális természetföldrajzot tanított. A világ tájait saját élményeit előadva, fotóit bemutatva ismertette meg a hallgatókkal.
   
Kemény Lajos, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője közölte, Szabad Gábor, az intézmény adjunktusa az ország legjobb sebkezelő ambulanciáját hozta létre, több ezer ember végtagját vagy életét mentette meg. A kutatásból és az oktatásból is kivette részét, egymás után többször választották meg a hallgatók a legjobb gyakorlatvezetőnek.
   
A két kutatót a természet szeretete tette barátokká, korábban több közös túrán részt vettek - tudatta a professzor.

OLDALTÖRÉS: Pénteken érkezhetnek haza a magyar túlélők

Pénteken érkezhetnek haza a magyar túlélők

Pénteken érkezhetnek haza a magyar túlélők

Pénteken érkezhetnek haza a magyar túlélők

Pénteken várhatóan egy menetrend szerinti repülőjárattal Magyarországra érkeznek az etiópiai merénylet magyar túlélői - tájékoztatta az újságírókat a miniszterelnök szóvivője csütörtökön. A két magyar áldozat holttestét a jövő hét elején szállíthatják haza.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) egysége hajnalban megérkezett az etióp fővárosba, és felvette a kapcsolatot a terrortámadás három magyar túlélőjével, akik közül egy sérült meg. Addisz-Abebában van Magyarország kenyai nagykövete is, hogy segítsen a túlélőknek, illetve részt vegyen a holttestek azonosítása után szükséges eljárásokban.
   
A szóvivő elmondta: a túlélők pénteken egy menetrend szerinti repülőjárattal érkezhetnek Magyarországra, és arra kérte az újságírókat, hogy tartsák tiszteletben a családok kérését, akik nyugalmat szeretnének biztosítani hozzátartozóiknak.
   
A TEK folytatja az egyeztetéseket a német terrorelhárítással, így az azonosításukat követő procedúra után a két magyar áldozat holttestét várhatóan a jövő hét elején szállíthatják haza Etiópiából - ismertette Szijjártó Péter, felidézve, hogy a miniszterelnök arra utasította a külügyminisztert és a TEK főigazgatóját, hogy gondoskodjanak a magyar sérült megfelelő ellátásának biztosításáról, illetve a túlélők, valamint a holttestek lehető leggyorsabb hazaszállításáról.
   
Hajdu János, a TEK főigazgatója az elhangzottakat azzal egészítette ki: ha probléma adódna, a magyar légierő azon repülőgépe, amely az egyiptomi buszbaleset áldozatait is hazaszállította, ezúttal is rendelkezésre áll, de bíznak benne, hogy erre nem lesz szükség, és minden a most ismertetetteknek megfelelően történhet. Emellett köszönetet mondott a német társszervek segítségéért, amelyet a terrortámadás után, illetve a hazaút megszervezésében a magyaroknak nyújtottak.
   
A főigazgató beszámolt arról, hogy tizenhat órával az indulási parancsot követően érkeztek meg az etióp fővárosba, ahol "felügyeletük alá vonták" a magyar túlélőket, így a TEK munkatársai a kórházban is ott vannak a sérült mellett.
   
Hozzátette, a két sértetlen magyar túlélőt megviselték a történtek, pszichológus segít nekik feldolgozni az eseményeket, ezért is kérik, hogy a sajtó kizárásával érkezhessenek Budapestre.
   
A merénylet részleteiről szólva közölte, hogy az első hírekkel szemben a turistacsoportot kedd hajnalban az alvóhelyén támadták meg, nem a járműveikre nyitottak tüzet. Szavai szerint a terroristák egy embert azonnal kivégeztek - hogy az első áldozat magyar, német vagy osztrák állampolgár volt-e, Hajdu János nem tudta megmondani -, négyet pedig menekülés közben lőttek le. Mint mondta, egyértelműen túszszedő akció történt, a gyilkosságok oka egyelőre tisztázatlan.
   
Kérdésre válaszolva azt mondta: nagy valószínűséggel nem voltak fegyveres őrök a turistacsoport mellett, így tűzharcról sem tudnak.
   
A kórházi kezelésre szoruló magyar sérültet nem lőtték meg, hanem rejtőzködés közben egy szakadékba ugorva csípőzúzódást szenvedett. Hajdu János tájékoztatása szerint biceg, de nagy valószínűséggel vállalja a hazautazást.
   
A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai.
   
A támadásban a két magyar mellett két német és egy osztrákot öltek meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak.Az AXA fizet az Etiópiában megsérült ügyfelének

OLDALTÖRÉS: Az AXA fizet az Etiópiában megsérült ügyfelének

 

 

 

Az AXA Biztosító méltányosságból egymillió forint összeghatárig megtéríti az etiópiai támadásban megsérült magyar állampolgár kórházi ellátásának, és hazaszállításának költségeit - közölte a biztosító az MTI-vel.

A sérült magyar állampolgár utasbiztosítási módozata kizárja a terrorcselekmény során bekövetkezett sérüléseket a biztosító által fedezett, biztosítási események közül.
   
Az AXA azonban méltányossági, humanitárius okokból, valamint az esemény megrázó és tragikus jellege miatt úgy döntött, hogy egymillió forintos azonnali keretet nyit a sérült magyar állampolgár kórházi ellátása költségeinek fedezésére, továbbá a sérült menetrendszerinti légi járattal történő hazaszállításának költségeire.
   
Az AXA assistance-szolgáltatóján keresztül folyamatosan tartja a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, a sérültet ellátó kórházzal és a sérült hozzátartozóival.
   
Jelenleg még nem tisztázott, hogy Etiópiában valóban biztosítási eseménynek nem minősülő terrorcselekmény történt-e. Amennyiben a támadás jellege mégis biztosítási eseménynek minősül, az AXA Biztosító a vállalt feltételek alapján és a vállalt limitekig teljes kártérítést nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!