Vasváron temetik el az etiópiai merénylet egyik áldozatát

Várhatóan feburár 11-én lesz Fábián Tamás, az Etiópiában lelőtt vasvári származású geográfus temetése a szülővárosában, tájékoztatott Kovács Tilda polgármester.

Vas Népe

Fábián Tamást Szegeden is  búcsúztatják,  de a temetés biztosan Vasváron lesz majd. A Szegedi Tudományegyetem épületén is fekete zászló lobog. Két kutatót gyászolnak, akiket egy hete öltek meg Etiópiában. Az Erta Ale vulkánhoz igyekvő öttagú magyar csoport fegyverropogásra és ordítozásra ébredt a január 17-re virradó hajnalon.

A túlélők elbeszéléséből tudni: a hálózsákokból felriasztott magyarokat  fegyveresek felsorakoztatták, majd lövéseket adtak le rájuk. Az egyikük, a vasvári  Fábián Tamás, 53 éves geográfus volt, aki az SZTE természetföldrajzi és geoinformatikai tanszékén tanított. Azonnal meghalt. A  másik Szabad Gábor, 39 éves kutatóorvos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának munkatársa volt.  Ő súlyosan megsebesült. Elhunyt, mire orvosi segítség érkezett.

- Bárhol járok a világon, nekem a szülővárosom a legszebb hely! - ezzel kezdte utolsó vasvári előadását a könyvtárban Fábián Tamás egy évvel ezelőtt. Képeket is vetített legutóbbi felfedező útjáról, amint utazásairól mindig beszámolt földijeinek. 

A képsor élére egy olyan fotót tett, amit maga készített a házuk udvaráról:  a virágzó magnólia ágai benyúlnak a domb elé, ahol a kis templom magasodik. Amint édesanyja, Fábián Istvánné Tercsi néni megmutatta nekünk: ez a fotó ma is ott van szülei házában, az egyik szoba falán.

Ahogy Vasváron gyertyát gyújtottak Fábián Tamásért a könyvtárban, úgy a  szegedi  egyetem természetföldrajzi és geoinformatikai tanszékének épületénél is tartottak megemlékezést  Fábián Tamás kollégái és hallgatói, mécsesekkel. Az áldozatok emlékére kitűzték a gyászlobogót a szegedi városházára. Vasváron majd akkor tűznek ki fekete zászlót, amikor Fábián Tamás holtteste hazaérkezik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!