Védik a kis falu képét Dozmaton

Dozmat a gazdasági nehézségek közepette is fejlődik, építkezések folynak, gyermekek születnek. Mindemellett próbálják megőrizni a faluképet.

Némethy Mária

Dozmat Szombathelytől 8 kilométerre, az Arany-patak jobb partján emelkedő dombra települt, kiváló természeti adottságokkal bíró kis falu. Erre szokás azt mondani: kies fekvésű.

Korunkban különösségét az adja, hogy  itt  a gazdasági nehézségek ellenére építkezések folynak, nő  a lakosság száma, mert gyerekek születnek.  A 231 lakosú községben amellett, hogy a vezetése szeretné eladni építkezőknek az önkormányzati telkeket,  ugyanilyen fontosnak tartják, hogy  a faluban található és sokszor a faluképet csúfító üres házaknak, elhagyott telkeknek is olyan tulajdonosa legyen, akik építkeznek, felújítanak, rendbe teszik a portájukat.


Ebben is segít az önkormányzat, hiszen ingyenes megjelenést biztosít az eladóknak a falu  weboldalán. Sajnos azonban van egy rossz jelenség, ahogy más településen is - magyarázza  Horváth Ádám polgármester. A tulajdonosok, akik nem is a faluban laknak, görcsösen ragaszkodnak a házukhoz, miközben azok az idővel egyre kevesebbet érnek, leromlanak. Így aztán csúfítják is a falut, de ráadásul a végén olyan állapotba kerülnek, hogy bontani kell a házat. Pedig az ma már sok pénzbe kerül.
 
Tapasztalja: sokszor annyi tulajdonosa van egy-egy területnek és háznak, hogy azok egymásnak keresztbe téve akadályozzák meg az eladást, értékesítést. 

- Dozmaton is sokan inkább vennének régi házat és újítanák azt fel, minthogy egy szűz telken új házat építsenek. Dolgozunk azon, hogy minél több ilyen terület, ház kerüljön olyan tulajdonoshoz, aki ezt megteszi. Az új rendezési tervünket abszolút ennek szellemében alkottuk meg. Védjük a régi, kialakult faluképet, nem engedjük a falut rossz irányba fejlődni, terjeszkedni. Legfontosabbnak tartjuk, hogy Dozmat legyen minél szebb. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!