A lakók többsége visszatért a Szűrcsapó 24-be (képgalériával)

Majdnem minden lakó visszaköltözött a Szűrcsapó utca 24. számú házba. Nincs mindenhol melegvíz és főzési lehetőség.

Merklin Tímea

Az egy hétre gáz nélkül maradt lakótömbben a gázmű átadta a rendszert, majdnem minden lakásba visszatértek a lakók, derült ki a hétfő délutáni sajtótájékoztatón, ahol a védelmi bizottság ülése után dr. Puskás Tivadar elmondta: az épületben kilenc önkormányzati tulajdonú lakás van, ezekben - és városszerte, a hasonló helyzetű önkormányzati lakásokban is! - megvizsgálják, hogy a nyílászárócseréket, hőszigeteléseket követte-e a szabályoknak megfelelő gázkészülékcsere.

- A diagnózisnak terápiás következménye van - fogalmazott a medicina nyelvén a polgármester -, vagyis az önkormányzat nem csak felméri, hanem meg is csináltatja a szükséges változtatásokat. Mert: riasztó, hogy Vas megyében 2012-ben (!) hat szénmonoxid-mérgezés volt.

Homolya Tibor, a Szűrcsapó utca 24. közös képviselője elmondta: 19 lakásban szünetel a főzési lehetőség, 24 lakásban leplombálták a melegvízelőállító gázkészüléket, nem használható tíz gázüzemű falimelegítő a fürdőkben. Ezzel együtt a lakások többségébe visszaköltöztek a lakók. Egy helyen nincs gázóra (tartozás  miatt), egy helyen előfizetéses, kártyás gázóra lesz, egy lakásban tulajdonosváltás zajlik, négy lakásnak a tervezése nem készült el, mert még nem döntöttek: gáz vagy villanyüzemű berendezéseket kívánnak-e a jövőben használni.

A Szűrcsapó utca 24. számú házba visszatért lakók közül megkérdeztük Kovács Jenőt, milyen a helyzetük most.

- Rokonoknál voltunk egy hétig. A feleségem nem tudott dolgozni, ez nagy bevételkiesés - számolt be. - Nálunk se a bojlert, se a tűzhelyt nem kell kicserélni, csak a gázvezeték csöveit cserélték, meg a csapokat.  De  festethetünk, mert kormos lett a fal a hegesztésnél, tönkrement a falitükör. Sokan  sokkal rosszabbul jártak. 9,5 millió forintért vettük a 64 négyzetméteres lakást, bőven ráköltöttünk. 15 millió forintért vehettünk volna házat. Az ember nem számolt azzal, hogy az elöregedett vezetékekkel itt baj lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!