A szombathelyi főiskoláról EU-s nagykövetnek Brüsszelbe

Grúber Károly EU-s nagykövet, egykori szombathelyi diák volt a NYME SEK Németh László Szakkollégiumának vendége pénteken a Talentum Hallgatói tehetséggondozás keretében.

Merklin Tímea

A Brüsszelből érkezett diplomatát, Grúber Károlyt  dr. Molnár Katalin dékánasszony köszöntötte a Németh László Szakkollégium érdeklődő hallgatóinak körében. Visszaemlékezett a "hőskorszakra", amikor megnyílt a Berzsenyi téri épület, és a tanárok, diákok együtt fejlődtek.

- Könyvünk nem volt, csak írógépünk, bővelkedtünk lelkesedésben. Harminc diákunk volt, nagyon sokat tudtunk együtt lenni - mondta a tanárnő.

A szakkollégium 1987-ben alakult Szombathelyen, az országban harmadikként, a Berzsenyi Dániel Főiskolán. Grúber Károly 1990-ben kezdett itt angol-könyvtár szakosként. A könyvtárt leadta, felvette az olaszt. A harmadik beszélt nyelve az orosz.

- Egy diplomatának legalább három, de inkább öt nyelven kell tudnia - mesélte Grúber Károly, aki az egyik legfiatalabb EU-s nagykövet, és egyike azon keveseknek a magyar diplomáciában, akiknek vidéki alapvégzettsége van. Húsz évvel ezelőtt ő volt az első, aki Tempus ösztöndíjjal nyugatra ment.

- 1990-94 között, amikor ide jártam, nyüzsgő élet volt, élvonalbeli anyanyelvi tanárok tanítottak itt. Indult az Európa tanulmányok, volt művészmozi, ahol minden este vetítettek egy jó filmet - emlékezett a nagykövet.

24 évesen ment el Szombathelyről. Politológiát végzett, majd Angliában doktorált. 1998-ban az MTA-nál dolgozott, amikor a Külügyminisztériumba hívták, elemző, tervező munkákat végzett a kormányzat és a tudományos élet közti területen. Egyetemi oktató lett, diplomata, EU-tanácsos. 2010 óta Brüsszelben dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!