Eltemették az Etiópiában meggyilkolt Fábián Tamás hamvait Vasváron

Végső búcsút vettek rokonai, barátai, egykori kollégái és tanítványai szombaton a magyar turistákat ért etiópiai merénylet egyik áldozatától, Fábián Tamástól. A szentmise délben kezdődött, majd egy órakor a vasvári temetőben helyezték végső nyugalomra az 53 éves korában elhunyt geográfust.

Bajdó Bettina

A szegedi kutatókból álló turistacsoportot január 17-én érte támadás Etiópia Afar térségében, az Erta Ale vulkán közelében. A merényletben az 53 esztendős Fábián Tamás mellett életét vesztette Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos, valamint két német és egy osztrák állampolgár.

Szerda este egykori kollégái, tanítványai és barátai elbúcsúztak a magyar turistákat ért etiópiai merénylet egyik áldozatától, Fábián Tamástól a szegedi dómban.

A szertartás után Fábián Tamás hazatért Vasvárra, ahol szombaton mintegy kétszáz emlékező előtt vettek tőle örök búcsút. A római katolikus templomban délben gyászmisét mondtak Fábián Tamás lelki üdvéért, ezt követően a gyászolók a temetőbe kísérték utolsó útjára. Nem csak a helyben élők vettek búcsút a geográfustól, hanem Szegedről is többen érkeztek a búcsúztatásra. A temető ravatalozója előtt kollégái meséltek életéről és tudományos munkájától. Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerint a szülők jó gyermeket, a kollégák lelkiismeretes munkatársat, a diákok kiváló tanárt, sokan pedig nagyon jó barátjukat veszítették el. A tanszékvezető felidézte még a közös munkát, és az élményeiket is. Rakonczai János docens azokról a közös utakról is beszélt, melyek veszélyektől és viszontagságoktól sem voltak mentesek. Kiemelte, méltó emléket szeretnének állítani egykori kollégájuknak: egy fotóalbumot állítanak össze Fábián Tamás képeiből, valamint egyedülálló ásványgyűjteményének állandó kiállítóhelyet keresnek. Ezzel is szeretnék megőrzi emlékét.

A hideg és a havazás ellenére is sokan kísérték utolsó útjára Fábián Tamás. Hamvait a családi nyughelyben helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!