Független szakértőt akarnak a Szűrcsapó 24. lakói

Szükség volt-e a rendkívüli helyzet kihirdetésére? Miért kellett azonnal nekilátni a gázrekonstrukciónak, és főleg ki állja majd a számlát? Ezek a témák foglalkoztatták leginkább az embereket a Szűrcsapó utca 24. szombati - feszültségekkel teli - lakógyűlésén.

Bajdó Bettina

Lakógyűlést tartottak szombaton délután a Szűrcsapó utca 24-ben, el kellett dönteniük a lakóknak, hogy felveszik-e azt a hitelt, amelyből kifizetik a gázrekonstrukció költségeit. Nem csak ez került szóba, hanem a felújítás módja és szükségessége is.

Mint ismeretes, január végén gázszivárgás miatt kikapcsolták a szolgáltatást a Szűrcsapó utca 24-es számú házban. Rendkívüli helyzetet hirdettek, kiköltöztették a lakókat, s nekiálltak a felújításnak. A rekonstrukció során több probléma is felmerült, melyet azonnal meg kellett oldani, ezeknek a költségeit pedig a lakóknak kellett kifizetniük. Ez is szóba került a szombati közgyűlésen. 

Homolya Tibor közös képviselőnek nem volt könnyű dolga, hiszen az elmúlt napok megpróbáltatásai miatt ingerült lakókkal kellett szembenéznie. Többször és hosszasan taglalta, mi mennyibe  kerül majd a közösségnek. Ahogy ő fogalmazott, eszébe se jutott, hogy télvíz idején egy társasházat egyszerűen kizárnak a rendszerből. Mégis megtörtént, s ennek a következményeit és anyagi vonzatait a lakóknak kell meg, illetve kifizetniük.
 
- Pénteken derült ki, hogy szivárog a gáz, szombaton pedig el kellett hagynunk a lakásainkat - mondta a közös képviselő. Akkor volt egy lakógyűlés, ahol az önkormányzat képviselőitől elhangzott, megelőlegezik a pénzt a rekonstrukcióra. Csak utána derült ki, ez jogilag nem kivitelezhető. A ház magántulajdonban van, s ha most beavatkozik az önkormányzat, akkor hasonló szituációban mások is követelhetik ugyanezt. Jelenleg a kasszánkban nincs annyi pénz, ami fedezné a költségeket.

A közös képviselő hangsúlyozta, ha akkor az önkormányzat nem jelenti ki, hogy megelőlegezik a munkát, a szakemberek nem állnak neki a felújításnak. Egy hét alatt pedig fűtés nélkül elfagyhatott volta az épület.

- A közgyűlésnek nincs más dolga, minthogy határozatot hozzon a kölcsön felvételéről - folytatta a közös képviselő. - Még mindig nem tudjuk pontosan mi mennyibe került. Egy biztos, hogy a gázrekonstrukció lezárult, ez ki kell fizetnünk. Felvettük a bankkal a kapcsolatot, egy 10 éves futamidejű, kedvezményes kamatozású hitelről tárgyaltunk. A felújítás 10 millió forint körüli összegét így részletekben kell kifizetniük a társasház lakóinak, ami a közös költséget havonta 1700 forinttal emelné meg.

Az összeg hallatára többen is felhördültek. Sokallják a 10 millió forintot, s úgy vélik, olyanért is fizetniük kell, amit nem rendeltek meg. Nem értik például, miért kellett leszerelni a gázórákat, s egyáltalán miért kellett rendkívüli helyzetet hirdetni. Úgy vélik, aki ezt megtette, vállalja a következményeket is.
 
A lakógyűlésre meghívást kapott Kiss János villamosmérnök, hiszen a rekonstrukció során kiderült, azokban a lakásokban, ahol kicserélték a nyílászárókat, a gáztűzhelyt és a vízmelegítőt villanytűzhelyre és villanybojlerre kell cserélni. Ez pedig újabb problémát vet fel, ugyanis az 1972-ben épült ház elektromos vezetékeit is ki kellene cserélni. A munka csak fél év múlva kezdődhetne el. Felmerül a kérdés, addig mi lesz azokkal a családokkal, ahol leszerelték a gázcsonkokat, ám nem használhatják az elektromos készülékeket?

A szakember szerint nem az a megoldás, hogy kiveszik a gázkészülékeket, s áttérnek egy másik hálózatra. Szerinte lehetne köztes megoldást találni. Többször is hangsúlyozta, ha hirtelen megnő a villamosenergia felhasználása az épületen belül, az láncreakciót indít el, melynek súlyos következményei lehetnek. Ha most többen is elektromos tűzhelyt és bojlert kezdenek el használni, az túlterheli a rendszert, s tűz is keletkezhet. 

Ezzel a kijelentéssel nem mindenki értett egyet. Órákon keresztül vitáztak a lakók, abban azonban megegyeztek,  szeretnék, ha független szakértők is felmérnék a helyzetet. Arra kíváncsiak, szükség volt-e az azonnali rekonstrukcióra, nem tudtak volna várni vele a fűtési szezon végéig. A lakók még a panelprogram költségeit is nyögik, most a gázrekonstrukciót is nekik kell fizetni. S akkor még nem is beszéltek a villamos hálózat felújításától, mely akár 18 millió forintba is kerülhet. A lakók többsége azt szeretné, ha visszaállítanák az eredeti állapotot, s alternatív megoldást találnának a gázkészülékek használatához.

A lakók végül megszavazták, hogy elindítják a hitelkérelmet, s ezt határozatba is foglalják. Így az önkormányzat megelőlegezi az összeget számukra. Két hét múlva újra összeülnek, s döntenek arról, hogy milyen módon és  mennyi pénzből újítják meg az elektromos hálózatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!