Időjárás: a rendőrök felkészültek a rendkívüli hidegre

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekordközeli hideg, enyhülésnek egyelőre nyoma sincs, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet. A rendőrség nagyobb figyelmet fordít a közterületen az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső és a rászoruló emberek megsegítésére.

Vas Népe

Felkészült a télre a Magyar Közút  

Felkészült a fokozatváltásra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága, az 1530 kilométeres megyei állami közúthálózat üzemeltetője az időjárási körülmények várható rosszabbra fordulása miatt.

A középtávú időjárás előrejelzések az elkövetkező napokra az átlagostól eltérő tartós, nagymértékű lehűlést és nagy mennyiségű havazást jeleznek.

Az idei tél eddig kegyes volt a közlekedőkhöz és a közútkezelőhöz is egyaránt, ám az előrejelzések szerint február elejétől várhatóan most először kell majd a közútkezelőnek a téli beavatkozásokat országosan egyszerre végrehajtania. A már tavaly november közepe óta téli üzemmódban működő társaság a napokban újra ellenőrzi járműparkját, áttekinti a teendőket és munkatársait is felkészíti a várható rendkívüli feladatok lehető leghatékonyabban történő ellátására.

Szükség esetén országosan is elrendeli a négyes skálán a harmadik készültségi fokozatot, hogy még hatékonyabban végezhesse feladatát, vagyis az utak minél hamarabbi járhatóvá tételét!

A közútkezelők számára a téli időszakban elsődleges feladat a síkosság-mentesítés és a hóeltakarítás. A síkosság-mentesítési és a hóeltakarítási munkákat alapvetően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját gépei végzik. Ezek közül 27 úgynevezett eszközhordozó, amelyre hóekét, sószóró adaptereket lehet rögzíteni. Ezen kívül 9 rakodógépet és 10 hómarót tud hadrendbe állítani a cég. Ha ez nem lenne elég, akkor további szerződéses vállalkozókat is be tud vonni az elhárítási munkálatokba, ez adott esetben, a megyében 106 plusz célgépet jelent.

A gépek felkészítésén kívül a megyei igazgatóság a síkosság megszüntetésére 5600 tonna sót tárolt be, amelynek nagy része még rendelkezésre áll. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre, ezért az érintett útszakaszok mellé a legveszélyeztetettebb szakaszokon védőeszközöket, hófogó hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 4 megyei üzemmérnökségének munkatársai jelenleg úgynevezett kettes ügyeleti fokozatban dolgoznak, (összesen négy fokozat van). A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben az kilátások rosszabbra fordulnak, fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a síkosság ellen a preventív jellegű sózást, és ha szükségessé válik a hóeltakarítási munkákat is. A só -8 ºC alatt nem fejt ki olvasztó hatást, ekkor csak zúzalékkal tudjuk érdesíteni a pályát a hóekézés elvégzése után. Ezért a nagy hidegben fokozott óvatossággal kell a járműveket vezetni, mert síkos burkolat bárhol előfordulhat!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, a Társaság só szórást, illetve ekézést végző járműveit megfelelő körültekintéssel közelítsék meg, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatán /94-819-510, 94-504-002, 30-300-1502/ kívül a társaság Útinform osztályától (www.kozut.hu) lehet információkat szerezni.

OLDALTÖRÉS: Hideg éjszakák és hajnalok


Hideg éjszakák és hajnalok


Hideg éjszakák és hajnalok


Hideg éjszakák és hajnalok

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtökig még napsütéssel párosulnak a mínuszok, aztán pénteken délen és keleten többfelé, másutt helyenként már valószínű havazás.

Szombatra már a teljes ország területén lehet havazásra, hózáporokra számítani,  több helyen erős északi, északkelet széllel, főként keleten, a Nyugat-Dunántúlon hófúvásokkal, mely nehezíti a közlekedést is.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságarra kéri az állampolgárokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet és tanúsítsanak empátiát azon embertársaikkal szemben, akik fedél nélkül maradtak és nem egyszer töltik a napjaikon kívül az utcán még az éjszakáikat is.

A kihűlés veszélyének nem csak az „utca embere” van kitéve, a lakókörnyezetünkben is előfordulhatnak olyanok, akik ebben az embert próbáló gazdasági helyzetben nagyon nehéz anyagi körülmények között élnek, és akiknek nincs pénzük tüzelőre sem.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy ne feledkezzünk meg az idős, egyedül élő szomszédokról, rokonokról, ismerősökről sem, hiszen egy-egy fűtetlen, kihűlt lakásban is történhet tragédia.

Ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordít a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közterületen intézkedő rendőri állománya az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső személyek megsegítésére. 

A szolgálatot teljesítő rendőr köteles haladéktalanul gondoskodni a sérült, illetve a krízishelyzetben lévő személy elszállíttatásáról, abban az esetben pedig, ha kérdéssel fordulnak hozzá, felvilágosítást ad a szociális intézmények szolgáltatásairól is. A rendőrség együttműködik a Közterület Felügyelet, Polgárőrség és a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival egyaránt.

A fagyos, zord időben, a szabadban élők kihűlésének megakadályozása érdekében a rendőrség kéri az állampolgárok segítségét, hogy krízishelyzetben lévő személy észlelése esetén értesítsék a mentőszolgálatot, szükség esetén pedig hívják a 107-es, illetve a 112-es segélyhívó telefonszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!