Könyvtári fejlesztések: az igazi nyertes az olvasó

Két éven át futott az a fejlesztési projekt, amely a nyertes könyvtárak szolgáltatásait igazította a modern kor követelményeihez. A szerdai zárón egyértelművé lett, nyertes az olvasó.

Kozma Gábor

Korán kongattak vészharangot a könyvtárak felett, szerencsére. A nyugati végek intézményeit alaposan felfrissítő projekt túlmutatott önmagán. Mert egyértelművé tette, hogy a könyvtárak - meglepően gyorsan és átfogó módon - alkalmazkodtak a változásokhoz. A legbeszédesebb, hogy növelték az olvasók számát. A minőségi oktatás, az olvasási és a digitális kompetenciák fejlesztése, az életen át tartó tanulás elősegítése, esélyegyenlőség a nyugati végek könyváraiban - ez volt a vezérmotívuma annak a projektnek, amelyet még 2010 márciusában írtak ki, s amelnyek végső zárására szerdán került sor a körmendi Berki Vendéglőben.

A fejlesztésekre az érintett könyvtárak 47,7 millió forintot nyertek el, a közös vállalkozás gesztora a körmendi városi könyvtár volt. A projekt révén a könyvtárak összehangolták fejlesztéseiket, erőteljesen jelentek meg a világhálón, digitalizáltak, honlapokat indítottak, szélesre tárták információs kapuikat.

A gesztor város, Körmend nevében H. Vörös Márta köszöntötte a meghívott könyvtárosokat és partnereket, majd  Bebes István polgármester, a konzorcium vezetője kért szót. Az egységes fellépés eredménye máris megmutatkozik, hiszen nőtt a könyvtárakat használók száma, mondta. A nyertes hat városi könyvtár révén mintegy 100 település érintett, tehát a fejlesztések mintegy lefedték a nyugati végeket. Nem túlzás azt mondani, hogy a közös könyvtári munkával tovább szélesedett a megye szellemi horizontja. Az is biztos, hogy a projekt révén erősödött a térség és erre az összefogásra a jövőben is bizton építhetünk, jelentette ki a polgármester.

Ezután Lajos Tiborné (Kőszeg) kapott szót. Mint mondta, fejlesztéseikkel az ifjúságot célozták meg. Ezt szolgálták a különféle rendezvények, interaktív programok. Farkas Lászlóné (Nádasd) a könyvtárhoz köthető lakossági és iskolai közösségekről szólt, mondván: a könyvtár akkor sikeres, ha szellemi othon. Pongráczné Tóth Gizella (Őriszentpéter) a kézműves programokat emelte ki, felidézve a beruházás főbb állomásait. Molnár Piroska (Szentgotthárd) az elektronikus katalógusépítésről, az interaktív könyvári portálról, olvasótáborokról tájékoztatott. Gyöngyösi Zsuzsanna (Vasvár) a gyerekek olvasásra való szoktatását emelte ki, míg a házigazda  körmendi városi könyvtár nevében annak vezetője, Mecsériné Doktor Rozália összegzett. Mint mondta, 71 ezer új tétel került a katalógusokra, elismerően említette a  közreműködő partnereket.
 
A közös munka igazi nyertese az olvasó, s ez volt a fő cél az induláskor, emelte ki a projektmenedzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!