Megkezdődött Aczél Zoltán pere Szombathelyen

Nincs peren kívüli egyezség Aczél Zoltán vezetőedző és volt munkáltatója, a Haladás Labdarúgó Kft. között. Dr. Szőke Zoltán elnapolta a tárgyalást, a következőre tanúkat is beidéz.

Simon Erzsébet

Munkaügyi pert indított Aczél Zoltán, a Haladás első osztályú labdarúgó csapatának egykori vezetőedzője a volt munkáltatója ellen, mert az rendkívüli felmondással - a tréner szerint jogellenesen - megszüntette a munkaviszonyát tavaly december derekán.

A jogvita szerdán kezdődött a Szombathelyi Munkaügyi Bíróságon, ahol dr. Szőke Zoltán tanácsvezető bíró elsőként azt kérdezte a felektől, látnak-e lehetőséget a peren kívüli megegyezésre. A felperes Aczél Zoltán jogi képviselője, dr.  Varga M. Péter igennel felelt, ezzel szemben az alperesi képviselő határozottan elutasította azt.

A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. jogi képviselője, dr. D. Nagy Alíz kifejtette: folytatott megbeszéléseket Aczél Zoltán ügyvédjével a peren kívüli egyezségről, s e beszélgetésekről tájékoztatta a megbízóit, a Haladás tulajdonosait, Aczél Zoltán munkáltatóját, ám az ő döntésük az, hogy nem köthet peren kívüli egyezséget. Így a tanácsvezető bíró iratismertetéssel kezdte a tárgyalást.

Aczél Zoltán munkaviszonyát rendkívüli felmondással szüntette meg a munkáltatója tavaly december 15-én. Ennek az volt az előzménye, hogy a vezetőedző sportszakmai tevékenységét a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) felfüggesztette az ellene folyó büntetőeljárásra hivatkozva.

A Haladás vezetőedzőjét ugyanis egy decemberi mérkőzés után őrizetbe vette a nyomozó hatóság,  majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte kötelességszegés, vesztegetés, korrupció megalapozott gyanújával. Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága határozata ellen Aczél fellebbezett. A Haladás Kft., nem bevárva a jogerős szakmai határozatot, rendkívüli felmondással élt az edzővel szemben. Aczél a rendkívüli felmondás jogellenességének megállapítását kéri a munkaügyi bíróságtól.

A szerdai tárgyaláson dr. Szőke Zoltán meghallgatta a felperest, az alperesként jelen lévő Tóth Miklóst, a labdarúgó kft. ügyvezetőjét, illetve a jogi képviselőket. A többi között  arra keresi a választ a bíróság, hogy a nem jogerős MLSZ-határozat miként értelmezhető, s a rendkívüli felmondás indokai - igazolatlan hiányzás a munkahelyről, kötelezettségszegés - megállják-e a helyüket munkajogi szempontból.

Tóth Miklós a bíró kérdésére elmondta, hogy a december 14-ei tulajdonosi taggyűlés döntött Aczél eltávolításáról. Anélkül, hogy az edzőt meghallgatták volna. A felmondást ő maga szerkesztette meg a Kövesdi Ügyvédi Iroda képviselőjével, erre neki,  mint a munkáltatói jogok gyakorlójának a taggyűlés adott felhatalmazást. A tárgyaláson derült ki, hogy tulajdonképpen csak felmondólevél készült, ami részletes indoklást nem tartalmazott. Dr. Szőke Zoltán elnapolta a tárgyalást, a következőre tanúkat is beidéz.

Aczél Zoltán nem akart pereskedni volt munkáltatójával. Jogi képviselőjével írásban is jelezték hajlandóságukat a peren kívüli egyezségre. Ám mivel ez ügyben falakba ütköztek, az ügyvéd szerint fontolóra veszik anyagi követelések előterjesztését. Keresetükben azt kérték, az edzőt eredeti munkakörében foglalkoztassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!