Oscar-díj: Melyik lesz a legjobb film?

A leleményes Hugo (Hugo), A segítség (The Help), Az élet fája (The Tree of Life), Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris), a Hadak útján (War Horse), a Pénzcsináló (Moneyball), a Rém hangosan és irtó közel (Extremely Loud and Incredibly Close), a The Artist – A némafilmes és az Utódok (The Descendants) filmek között dől el az Oscar-díj sorsa a legjobb film kategóriában. Ön szerint melyik nyer?

Vas Népe

A leleményes Hugo (Hugo)

rendező: Martin Scorsese
író: Brian Selznick
forgatókönyvíró: John Logan
zeneszerző: Howard Shore
operatőr: Robert Richardson
producer: Johnny Depp, Tim Headington, Graham King, Martin Scorsese
vágó: Thelma Schoonmaker
szereplő(k): Chloe Grace Moretz (Isabelle), Jude Law (Hugo apja), Christopher Lee (Monsieur Labisse), Helen McCrory (Mama Jeanne), Emily Mortimer (Lisette), Sacha, Baron Cohen (állomás-felügyelő), Asa Butterfield (Hugo Cabret), Richard Griffiths (Monsieur Frick)

A Hugo egy árva kisfiú története, aki egy párizsi pályaudvar falai mögött éli titkos életét. Egy különc lány segítségével keresi a választ a rejtélyre, mely összefügg apja elvesztésével, az alatta lakó mogorva játékboltossal és egy szív alakú lakattal, amelynek, úgy tűnik, nincs meg a kulcsa.

 

 

A segítség (The Help)

rendező: Tate Taylor
író: Kathryn Stockett
forgatókönyvíró: Tate Taylor
zeneszerző: Thomas Newman
operatőr: Stephen Goldblatt
producer: Chris Columbus, Michael Barnathan, Brunson Green
vágó: Hughes Winborne
szereplők: Emma Stone (Eugenia 'Skeeter' Phelan), Viola Davis (Aibileen Clark), Bryce Dallas Howard (Hilly Holbrook), Octavia Spencer (Minny Jackson), Jessica Chastain (Celia Foote), Ahna O'Reilly (Elizabeth Leefolt), Allison Janney (Charlotte Phelan), Anna Camp (Jolene French)

Skeeter (Emma Stone) a főiskola befejezése után újságíróként próbál pénzt keresni, de elhatározza, könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről, méghozzá a szolgálók nézőpontjából. Hosszas rábeszélés után Aibileen (Viola Davis), Skeeter legjobb barátjának házvezetőnője, a hallgatást megtörve elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről. Annak ellenére, hogy Skeeter életre szóló barátságait kockáztatja, Aibileennel közösen folytatják a kutatást, és hamarosan több nővel találkoznak, akik szeretnék elmesélni történetüket, és kiderül, sokkal több mondanivalójuk van, mint amire számítottak.

Az élet fája (The Tree of Life)

rendező: Terrence Malick
forgatókönyvíró: Terrence Malick
zeneszerző: Alexandre Desplat
operatőr: Emmanuel Lubezki
producer: Brad Pitt, Dede Gardner, Sarah Green, Grant Hill, Bill Pohlad
vágó: Hank Corwin, Jay Rabinowitz, Daniel Rezende, Billy Weber, Mark Yoshikawa
szereplők: Brad Pitt (Mr. O'Brien), Sean Penn (Jack), Jessica Chastain (Mrs. O'Brien), Fiona Shaw (nagymama), Joanna Going (Jack felesége), Kimberly Whalen (Mrs. Brown), Michael Showers (Mr. Brown), Bryce Boudoin (Robert)

Öccsének korai halálának évfordulóján Jack O'Brien, a modern világ rohanásába belefásult építész visszagondol sorsfordító gyermekkorára, azokra a texasi kisvárosban töltött évekre, mikor elveszítette ártatlanságát, angyali édesanyjához és szigorú édesapjához fűződő kapcsolata pedig örökre megváltozott. Az emlékek felidézése közben talán nem csupán a saját, de az egész emberiség helyét is megtalálja az univerzumban.

Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris)

rendező: Woody Allen
forgatókönyvíró: Woody Allen
operatőr: Darius Khondji
producer: Letty Aronson, Jaume Roures, Stephen Tenenbaum
szereplők: Rachel McAdams (Inez), Owen Wilson (Gil), Marion Cotillard (Adriana), Michael Sheen (Paul), Mimi Kennedy (Helen), Kurt Fuller (John), Adrien Brody (Salvador Dalí), Tom Hiddleston (F. Scott Fitzgerald), Sonia Rolland (Joséphine Baker), Corey Stoll (Ernest Hemingway), Kathy Bates (Gertrude Stein), Carla Bruni

Gil és Inez jegyesek, akik üzleti okokból Párizsba látogatnak. Időközben kiderül, hogy a pár nem egészen egymáshoz való. Gil esetleg Párizsban szeretne élni, es komoly íróvá válni, míg Ineznél ez szóba sem jöhet. Gil szeret esőben sétálni, míg Inez nem. A történetben a fordulatot az hozza, hogy Gil felfedezi, hogy pontban éjfélkor Párizs egy bizonyos pontján egy fiákerbe szállva időutazásban vehet reszt, amely visszaröpíti az általa kedvelt 1920-as évekbe.

Hadak útján (War Horse)

rendező: Steven Spielberg
író: Michael Morpurgo
forgatókönyvíró: Lee Hall, Richard Curtis
zeneszerző: John Williams
operatőr: Janusz Kaminski
producer: Kathleen Kennedy, Steven Spielberg
vágó: Michael Kahn
szereplők: Jeremy Irvine (Albert), Tom Hiddleston (Nichols százados), Benedict Cumberbatch (Stewart őrnagy), Emily Watson (Rose Narracott), David Thewlis (Lyons), Toby Kebbell (Geordie), Peter Mullan (Ted Narracott), Leonard Carow (Michael)

A Hadak útján egy Albert nevű fiú és Joey névre hallgató lovának elsöprő erejű története. Nehéz idők járnak, nemsokára kitör az I. világháború. Albert édesapja eladja Joey-t a brit lovasságnak, akik rögtön be is vetik őt a frontvonalakon túl - így megkezdődik Joey kalandos utazása, háttérben az első világháborúval. A temérdek akadály ellenére Joey mindig bátran szembenéz a veszéllyel, megérinti az embereket, és megváltoztatja mindenkinek az életét, akivel útközben találkozik. Albert azonban képtelen elfelejteni hű hátasát és egyben legjobb barátját, így hátrahagyva otthonát, a francia harcmezőket veszi célba, hogy megtalálja, és hazavigye az ő csatalovát.

Pénzcsináló (Moneyball)

rendező: Bennett Miller
író: Michael Lewis
forgatókönyvíró: Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin
zeneszerző: Mychael Danna
operatőr: Wally Pfister
producer: Michael De Luca, Rachael Horovitz, Scott Rudin
vágó: Christopher Tellefsen
szereplők: Brad Pitt (Billy Beane), Jonah Hill (Peter Brand), Philip Seymour Hoffman (Art Howe), Robin Wright (Sharon), Chris Pratt (Scott Hatteberg), Kathryn Morris (Tara Beane), Tammy Blanchard (Elizabeth Hatteberg), Glenn Morshower (Hopkins)

Van, aki képtelen lemondani a győzelemről. Billy Beane (Brad Pitt) fiatal korában azt hitte, a baseball szupersztárja lesz, ám a pályán nem tudott felnőni az elvárásokhoz. Nem fordult el a sporttól, most az oaklandi csapatot vezeti - ám kevés pénzből gazdálkodik, és a tehetséges játékosait mind elszipkázzák a többet ajánló, nagyobb egyesületek.

Még szerencse, hogy nem a pályán dől el minden. Billy összeismerkedik egy fiatal matematikussal (Jonah Hill), akinek van egy vad elmélete: hatalmas adatbázisa és néhány statisztikai program segítségével meg tudja jósolni, kik azok a játékosok, akik nem kellenek senkinek, olcsók, mégis sikert hozhatnak. A furcsa páros belevág a kockázatos kalandba. Olyanokat szerződtetnek, akikről mindenki lemondott, akik már maguk sem hisznek a győzelemben. A közönség nevet, a csapat vezetői lázadnak, a játékosok nem hiszik el, hogy mi történik velük. Valami azonban megváltozik a pályán, és az már baseball történelem.

Rém hangosan és irtó közel (Extremely Loud and Incredibly Close)

rendező: Stephen Daldry
író: Jonathan Safran Foer
forgatókönyvíró: Eric Roth
zeneszerző: Alexandre Desplat
operatőr: Chris Menges
producer: Scott Rudin
vágó: Claire Simpson
szereplők: Thomas Horn (Oskar Schell), Tom Hanks (Thomas Schell Jr.), Sandra Bullock (Oskar's Mother), Max von Sydow (Thomas Schell Sr.), James Gandolfini (Ron), John Goodman (Stan), Jeffrey Wright (William Black), Viola Davis (Abby Black)

Oskar nem átlagos fiú. Amatőr feltaláló, felfedező, csillagász, zenész és ékszertervező. Imádott apja (Tom Hanks) a 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején az egyik toronyházban dolgozott. Fia a temetése után talál egy kulcsot, és meggyőződésévé válik, hogy apja hagyott számára egy üzenetet: csak meg kell találnia a zárat, melyet a kulcs nyit. Útnak indul: bebarangolja New Yorkot, sokféle emberrel ismerkedik meg, sokféle sorssal találkozik. Gyásszal, örömmel, szeretettel és gyűlölettel. Míg anyja (Sandra Bullock) egyre jobban bezárkózik saját gyászába, előtte új világok nyílnak meg: melyek talán segítenek, hogy elviselje az elviselhetetlennek tűnő veszteséget.

The Artist – A némafilmes

rendező: Michel Hazanavicius
zeneszerző: Ludovic Bource
operatőr: Guillaume Schiffman
producer: Thomas Langmann
vágó: Anne-Sophie Bion, Michel Hazanavicius
szereplők: Jean Dujardin (George Valentin), Bérénice Bejo (Peppy Miller), John Goodman (Al Zimmer), James Cromwell (Clifton), Missi Pyle (Constance), Penelope Ann Miller (Doris), Bitsie Tulloch (Norma)

1927-ben járunk, a némafilmek korszakában. George Valentin (Jean Dujardin) az egyik legnagyobb filmcsillag ekkortájt, kinek élete tökéletesnek látszik: imádja a munkáját, élvezi a felé irányuló rajongást, és beleszeret Peppy Millerbe, a feltörekvő és nem mellesleg gyönyörű színésznőbe (Bérénice Bejo), miután együtt dolgoztak egy filmen. Amikor Zimmer, a stúdiófőnök (John Goodman) felhívja sztárunk figyelmét arra, hogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, Valentin egyáltalán nem foglalkozik a fenyegetéssel. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul ez az új médium Peppy Millert emeli a legnagyobb sztárok közé. George-nak pedig küzdenie kell azért, hogy lépést tartson a változó világgal. Vajon sikerül megtartania valamit régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja a feledés homályába?

Utódok (The Descendants)

rendező: Alexander Payne
író: Kaui Hart Hemmings
forgatókönyvíró: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash
operatőr: Phedon Papamichael
producer: Jim Burke, Alexander Payne, Jim Taylor
vágó: Kevin Tent
szereplők: George Clooney (Matt King), Shailene Woodley (Alexandra King), Amara Miller (Scottie King), Nick Krause (Sid), Patricia Hastie (Elizabeth King), Grace A. Cruz (Scottie tanára), Karen Kuioka Hironaga (Barb Higgins)

Hawaii a boldogság és a szerelem szigete. A turistáknak. Azok, akik ott élnek ugyanúgy keserűség és öröm között töltik napjaikat, mint bárki más a világon. Matt King (George Clooney) eddigi békés hétköznapjait például alaposan összezavarja a sors. Felesége csónakbalesete után magára marad két lányával meg néhány olyan meghökkentő információval, amit addig nem is sejtett élete társáról. Miközben nagyon észnél kellene lennie, hiszen az örökségül rámaradt ősi erdőség eladásáról fog dönteni, kénytelen megküzdenie a szív dolgaival is: a lányaiéval, a rokonaiéval és sajátjával egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!