Répcelak: hitel nélkül, tartalékkal

A répcelaki önkormányzat hitel nélkül, sőt jelentős megtakarítással gazdálkodik. Egy buszmegálló kialakítását és a vasútállomáson peron létesítését is tervezik.

Simon Erzsébet

Elfogadta Répcelak ez évi költségvetését az önkormányzat képviselő-testülete. Mivel a településvezetők mindig is óvatosan terveztek, hitel nélkül gazdálkodtak, számoltak az elvonásokkal, ezért rendszerint jelentős tartalékkal, az idén például 245 millió forinttal tudtak nekirugaszkodni a büdzsé készítésének.

A tavalyihoz képest azonban így is 200 millió forinttal kevesebb a költségvetés főösszege, így mintegy 860 millió forintból gazdálkodhat a város.

- Az önkormányzat költségvetési támogatása az idén 149 millió forint, hozzávetőleg megegyezik a tavalyival, ám jóval kevesebb a két esztendővel korábbinál - hallottuk dr. Németh Kálmán polgármestertől. Az oktatási intézményeknél az állami hozzájárulás összege kismértékben emelkedett. Az óvodában és az iskolában is kedvezően alakult a gyermeklétszám, az előbbi esetében hat fővel, az utóbbinál tucatnyival emelkedett.

A polgármester elmondta, hogy a több település által fönntartott  általános iskola idei költségvetése 7 millió forinttal kevesebb a tavalyinál, ezt az összeget az iskolának kell megtakarítania. A répcelaki önkormányzat az elmúlt évben a normatíván felül 305 ezer forintot fizetett pluszban egy gyermek után, az idén ez a támogatás 240 ezer forint.

Bár az új önkormányzati törvény szerint már nem szerepel az önkormányzatok kötelezően ellátandó feladatai között az alapfokú oktatás, a képviselő-testület úgy határozott, hogy a jövőben is támogatják az iskolai beruházásokat.

Így az intézmény külső felújítását is, erre 20 millió forintot szánnak saját forrásból. Fejlesztésre amúgy idén 123 millió forintot különítettek el a városatyák. Ebből jut buszmegálló kialakítására a Linde lakótelepnél, kerül pénz a sajtgyár előtti parkoló rendbetételére, valamint orvosi műszerek vásárlására.

Az elmúlt fél évtizedben az utóbbira egyébként több mint tízmillió forintot költöttek. Vásárolnak egy kisbuszt, támogatják a vasútállomáson peron létesítését. A munkahelyteremtők megsegítéséről az idén sem feledkeznek meg, ilyen célra 7,8 millió forintot szánnak. Az egyesületeket, nonprofit szervezeteket összesen mintegy 50 millió forinttal támogatja a város. Az önkormányzat adósságot keletkeztető fejlesztési célt nem határozott meg, tette hozzá dr. Németh Kálmán. 


Szabadidőpark kialakítást tervezik

Az idén olyan nagy volumenű fejlesztéseket, mint a városközpont rekonstrukciója, nem tervez az önkormányzat. Szeretnének ugyan egy szabadidőparkot kialakítani, mint volt egykor a településen az úgynevezett népkert, ám effajta beruházásra pillanatnyilag nincs központi támogatási lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!