Rönkhúzás Körmenden jó hangulatban

A szombat délután megrendezett körmendi rönkhúzást felhőtlen hangulat jellemezte. Miután a vőlegény kikérte a menyasszonyt, a leendő pár a násznéppel vonult az esketés helyszínére.

Málics Nóra

Az érdeklődőket déltől várták az étteremben, ahol mindenki kedvére válogathatott az ínyenc finomságok közül. A sült kolbász és a hurka illata csábította az éhes szájúakat. A frissen készített fánkoknak a fiatalok és az idősebbek sem tudtak ellenállni. Eredetileg az étterem parkolójában látták volna vendégül a résztvevőket, ám a zord időjárás ezt nem tette lehetővé. A hideget némiképp enyhítette a jóféle vörösbor és az igazi magyar pálinka. A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Közhasznú Kulturális Egyesület és az étterem által szervezett rönkhúzás délután három órakor kezdődött.

Vörös Éva egyesületi tag elmondta, hogy a násznép egyrészt játékos jelmezeket öltött magára, másrészt komoly szerepük is volt, hiszen közülük került ki például a lányát sirató örömanya, a kisbíró és a koszorúslányok is. Az egész ceremónia a farsang hagyományainak megfelelően zajlott. A vőlegényt a régi Állatvásár téren szerezték be, ezt követte a menyasszony kikérése a halászcsárdából. A párt a színes lufikkal és szalagokkal díszített rönkre ültették, majd a tervezett útvonalon haladt tovább a vidám, díszes társaság. Útközben a cigányasszonyoknak öltözött szereplők fánkot, süteményt és forralt bort osztogattak a nézelődőknek, akik a szakadatlan hóesés ellenére is kísérték a menetet. A házasságkötést követően a rönköt elárverezték, a násznép pedig kedvére lakomázhatott a finom étkekből. A résztvevők között szerepeltek a Régió Egyesület, a Batthyány Lovasbandérium és a Körmendi Kastély Színház Társulatának tagjai, valamint az Ispiláng néptáncegyüttes is Gencsapátiból.

Megválasztották a jelmezben érkező vendégek közül a farsang koronás királyát, illetve királynőjét. Boszorkányválasztás is volt, ahol csakis a legbűbájosabb jelentkezők nyerhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!