Sárgás, eljegesedett hab a Rábán

Február elején ismét furcsa jelenségre lettek figyelmesek a Pro. Natura St. Gotthard, vagyis a Pronas tagjai. Sárgás színű, eljegesedett habot figyeltek meg a Rábán.

Bajdó Bettina

A Boxmark feldbachi bőrgyárának szennyvíztisztítójában február 4-én kisebb üzemzavar lépett fel, amely az extrém hideg időjárásra vezethető vissza. A Pronas rákérdezett az esetre az osztrák Környezetvédelmi Minisztériumnál. A tájékoztatás szerint a bőrgyár szennyvíztisztítójában február 4-én kisebb üzemzavar lépett fel, amely a hideg időjárásra vezethető vissza. 

A biológiai tisztítóból került ki az élesztett iszap biomasszája. Az üzemzavar észlelése után a szennyvízkivezetést azonnal leállították. A kibocsátott uszadékot a Rába jégborítása megkötötte. A mostani ismeretek alapján nem várható kihatás a Rába vízminőségére. A Stájer Tartományi Hivatal az eset óta gyakoribb monitorizálást végez a folyónál.
 
A Pronas is folyamatosan figyeli a Rábát. Az esetet megelőzően, illetve azt követően nem látnak  jelentős eltérést. Viszont a sárgás színű, eljegesedett hab a tartós hideg óta megfigyelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!