Szombathelyi parkolás: havonta 2500 büntetés

A MobilParkolás egyre szélesebb körű elterjedésével másfajta módszert is igénybe vehetnek a vezetők. Egy telefonhívással vagy SMS küldésével is létrejöhet a jegyvásárlás.

Málics Nóra

Miután 2008 májusától  Szombathely is csatlakozott a mobilparkolási rendszerhez, a város területén azok is könnyedén parkolhatnak, akik nem mindig tartanak aprópénzt a zsebükben. Mára a helyieknek sikerült alkalmazkodni a parkolási szabályokhoz, ezért minimálisak azok az esetek, amikor az autósok az előírásokat megszabva egyáltalán nem járulnak a parkoló automaták elé. Ha mégis büntetésre kerül sor, a legtöbben a kiszabott határidőig befizetik a csekkeket.

Kurucz Zoltán, a SZOVA Zrt. parkolási részlegvezetője elmondta, hogy a büntetés kiszabások száma havonta 2500 körül mozog. Ezek hátterében többnyire a lejárt, illetve helytelenül feltűntetett parkolójegyek állnak. A részlegvezető hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos az ellenőrizhető módon való elhelyezés. 

A járművezetők ugyanis gyakran az érvényességi idővel lefele teszik ki a jegyet, sőt megesik, hogy azt a vásárlást követően a pénztárcájukban tárolva magukkal viszik. Az ilyen esetek elkerülésére alkalmas a MobilParkolás, amely egyszerűen igénybe vehető és használatához nincs szükség aprópénzre. Amennyiben lejár a parkolási idő, azt a mobiltelefon segítségével meg lehet hosszabbítani.

Nem kell az órát állandóan figyelni, hiszen mielőtt  az idő lejárna, a szolgáltatást használó személy SMS - ben értesítést kap. A módszer nem igényel előzetes regisztrációt vagy szerződést és nem von maga után havidíjat sem. Hátránya azokban az esetekben jelentkezik, amikor a parkolni kívánó személy nem várja meg a visszaigazolást, amelynek hiányában a parkolási lehetőség nem áll fenn. Egyszerű példa erre, amikor a vezető hibásan küldi el járműve rendszámát.

Kurucz Zoltán tájékoztatásából kiderül, hogy  Szombathelyen az autósok többsége az automatáknál vásárol jegyet, ám egyre nagyobb népszerűségnek örvend a MobilParkolás is.

Goldmanné Abért Anna helyi lakos elmondása szerint mindkét lehetőséget kipróbálta már, viszont általában tart magánál aprópénzt, így inkább marad a hagyományos formánál. Mindenki maga dönt a parkolási módszereiről, a lényeg, hogy ne kerüljön sor büntetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!