Szűrcsapó 24.: ebédlő vagy háló? - Nem mindegy a szellőztetés miatt

Két-két szinten dolgozik egy-egy gázszerelőcsapat a Szűrcsapó utca 24. számú házban, 30-35 lakásban biztos cserélni kell a készülékeket. Nyomáspróbaköteles lesz minden lakás.

Merklin Tímea

- A 78-ból körülbelül 30-35 lakásban biztosan ki kell cserélni a gáztűzhelyt és a vízmelegítőt villanytűzhelyre illetve -bojlere - tudjuk meg Horváth Károly gázszerelőtől, aki munkatársaival az alsó két szinten alakítja ki az új mérőhelyeket. - Egy lakás körülbelül két óra munka. Legalább hét csapat dolgozik a házban, van, amelyik csak két fős, van, amelyikben öten vannak. Ahol nyolc évnél idősebb a mérőóra, ott cserélni kell.

- Az a probléma több lakásban - mondja -, hogy a főzőfülke melletti helyiség ebédlőnek lett szerelve, de hálószobának használják, ahova nem szabad szellőztetni a gáztűzhelyt. A tervező sorra járja a lakásokat, nyilatkozni kell: akarják-e tovább is alvásra használni ezeket a tereket, mert ha igen, muszáj lesz villanytűzhelyt venni. Ha nem, ebédlőbe szellőzhet az ajtón lévő rácson át a gáztűzhely.
 
- A keresztenyám, akinél lakunk itt másfél szobásnak vette a lakást - meséli Baráth Ibolya.
Íme az ámítás: fél szobának adták el az ebédlőt, a lakás valójában egy szobás. Akik lakják nem is tudták, hogy a gázszerelés szempontjából szabálytalanul használják, sőt: ahol alszanak: veszélyes.

Ódor László a 2. emeleten ebédlőnek használja az ebédlőt, szabályosan, nála nem kell cserélni a tűzhelyt, sem a bojlert. Az elzáró csapokat cserélik, és az odavezető vezetéket.

Wágner Fülöp a második emeleti lépcsőfordulóban dolgozik reggel óta, a VasGáz Kft. munkatársa, ők a főnökükkel együtt hatan vannak itt. A lámpa mozgásérzékelős, el-elalszik - integetni kell, mint a Haladás meccsen, hogy újra legyen fény - mondja. Ez a csapat 32 lakásban alakítja ki az új mérőhelyeket, a 3. emeleten Nagy László csőszerelő az utolsót hegeszti fél 12 körül. 

- A Szűrcsapó utca 10-ben nyáron ugyanezt csináltuk. Aztán, gondolom, majd jön a többi hasonló ház - mondja a csapat egyik nevét nem vállaló tagja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!