Szűrcsapó 24.: néhány lakásba pénteken visszakapcsolhatják a gázt

Már csütörtökön elvégezhetik a szakemberek a ház új fővezetékének nyomáspróbáját, abban a 78 lakásos szombathelyi társasházban, ahol múlt héten szivárgás miatt elzárták a gázt, azóta pedig nincs se fűtés, se meleg víz.

MTI

Csütörtökre virradóra 22 lakásban 45-en töltötték a házban az éjszakát, ők elektromos berendezésekkel fűtöttek. A lakásokban a fűtéstől függően 6-18 fok közötti a hőmérséklet - mondtaPuskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere.
   
A  városvezető, aki csütörtöki munkanapját is a Szűrcsapó utcai társasházban a helyi védelmi bizottság már megszokottá váló ülésével kezdte, elmondta: reményeik szerint azokban a lakásokban, ahol erre a technikai feltételek adottak, már pénteken visszakapcsolhatják a gázt, így a lakások kétharmadában a nagy hideg megérkezése előtt ismét lehet majd fűteni.
   
Szerdán a polgármester azt közölte, hogy a nyomáspróba várhatóan pénteken lesz, ezt most egy nappal hamarabb, csütörtökön lesz.
   
Puskás Tivadar szólt arról is: a hiba elhárításán gőzerővel dolgoznak a szakemberek, egy hete mindenki azon van, hogy megoldódjon a helyzet és minél előbb legyen fűtés és meleg víz is a lakásokban.
   
Szavai szerint azonban most már a lakóknak is egyértelműsítenie kell megrendelésükkel a szolgáltató felé, hogy vállalják a kényszerű felújítás költségeit, hiszen társasházról lévén szó - az épületben lévő lakások közül mindössze kilenc önkormányzati - nem lehet a számlát közpénzből fedezni.
   
Homolya Tibor
, a ház közös képviselője kedden sajtótájékoztatón elmondta: egy 10 éves futamidejű kedvezményes kamatozású hitelről tárgyalnak egy pénzintézettel, a felújítás 10 millió forint körüli összegét részletekben kellene kifizetnie a társasház lakóinak, ami a közös költséget havonta 1500-2000 forinttal emeli meg.
   
A ház helyzetét súlyosbítja, hogy hosszabb távon valószínűleg az épület elavult elektromos hálózatát is ki kell majd cserélni, ami szintén tetemes költséggel jár és komolyan megterheli a tulajdonosokat.
   
A kilencemeletes szombathelyi tömbház egyik hetedik emeleti lakásában múlt szombaton érzett az egyik lakó gázszagot, ő értesítette a gázművek ügyeletét. A szakemberek a lakásban és a ház pincéjében, az egyik felszálló vezeték úgynevezett "strongjánál" is szivárgást észleltek, ezért elzárták a gázt, ezáltal 170-200 lakó maradt fűtés nélkül.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!