Akadozó vényellátás: több lesz az adminisztráció, nőhet a várakozási idő

Akadozik a vényellátás, ezért a háziorvosok csak nehezen jutnak hozzá a receptekhez. Az orvosok készültek a problémára, ezért azt mondják, hogy nem lesz gond a gyógyszerek felírásával. Biankó receptekre írják a gyógyszereket, ám ez hosszadalmas munka.

Bajdó Bettina

Hétvégén került napvilágra a hír, hogy akadozik a receptellátás.Háziorvosok telefonon azt az információt kapták az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, hogy az előnyomott vényekre vonatkozó igényeket a közeljövőben nem tudják kielégíteni. Így csak az úgynevezett biankó vények állnak rendelkezésre, amelyekből esetenként 300-1000 darabot kaphatnak a praxisok. Az egészségbiztosítónál azt mondták, hogy közbeszerzési eljárást írtak ki az orvosi vények március 1-jétől történő beszerzésére. Két pályázó nyújtott be ajánlatot, de a szakértői vélemény alapján az egyiket érvénytelennek minősítették. Ez az ajánlattevő először előzetes vitarendezési kérelemmel, majd a Közbeszerzési Döntőbizottságnál jogorvoslati kérelemmel élt az eljárás ellen.

- Szombathelyen is készültek az orvosok a receptakadozási problémára - tudtuk meg dr. Tarnai Ete háziorvostól.
 
-Hétvégén a híradásokból hallottam a problémáról - folytatta a háziorvos -, s mire hétfő reggel beértem, az asszisztenseim már utána is néztek az ügynek. Úgy tudom, hogy szerződési problémák miatt akadozik a receptek szállítása, de az ígéretek szerint egy héten belül megoldódnak a gondok. Reggel összeszámoltuk, s a régi receptekkel együtt körülbelül másfél heti adagunk van. Amíg kitart, addig a megszokott rendben folyik  gyógyszerek felírása.
 
Az orvosok nem örülnek, hiszen több munkával jár a biankó receptek kiadása. A központilag gyártott receptek tartalmazzák az orvos és a vállalkozás nevét, címét, telefonszámát, engedélyszámát, egy ágazati kódot, valamint a doktor szakvizsgáit. A biankó vényekről ezek az adatok hiányoznak, ezt kézzel, nyomtatva vagy pecsételve kell az orvosoknak, illetve asszisztenseiknek pótolniuk. A kialakult helyzet adminisztrációs többletterhet is jelent a háziorvosok számára, hiszen a betegek ellátása ennek következtében lelassulhat, a várakozási idő nőhet,   egy-egy vizsgálatra pedig kevesebb idő juthat.
 
NEM SZABÁLYOSAK A RECEPTEK

Szinte minden évben kialakul hasonló helyzet az egészségügyben. A háziorvosok egyszerre legfeljebb ötezer vényt rendelhetnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, ezek azonban néhány rendelőben már most elfogytak. Amíg pedig nem érkeznek meg az új receptek, valószínűleg a családorvosok jelentős részét érinteni fogja a hiány. Ráadásul az évekkel ezelőtt gyártott biankó receptek nem szabályosak, mert azon az orvosok adatai nem nyomtatva, csak pecsételve szerepelnek.

Címkék#receptek
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!