Akár másfél millió forintba is kerülhet a cigarettázás

Január elején lépett életbe a dohányzásellenes törvény szigorítása. Egyelőre türelmi idő van, a szakhatóság munkatársai folyamatosan ellenőriznek, ám még nem büntetnek. A türelmi idő viszont a hónap végén lejár.

Bajdó Bettina

Dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tiszti főorvosa elmondta, hogy minden egyes ellenőrzés részeként megnézik, hogy az illetékesek betartják-e a dohányzás elleni törvényt.
 
- Eddig közel 500 ellenőrzés történt, a tapasztalataink vegyesek - folytatta a tiszti főorvos. - Sok helyen nincs probléma, csak néhány formai kérdésben javasolunk változtatásokat. Úgy tűnik, hogy ott a legnehezebb betartani a törvényt, ahol teljes a tiltás, s az intézményhez tartozó szabadtéren sem lehet dohányozni. Gondot jelent például egy többfunkciós épületnél a tilalom betartása, ha ugyanis az épületben működik egészségügyi szolgálató, akkor még a lakások udvarán sem lehet rágyújtani. Ezt a magánlakásokban lakók nehezen értik meg.
 
További probléma lehet, hogy a bentlakásos intézetekre is vonatkozik a tilalom, s zárt térben kijelölt helyen sem lehet dohányozni. A törvény csak a pszichiátriai osztályok esetében ad engedményt.
 
- Nehéz betartatni a törvényt a csak italokat forgalmazó kiskocsmákban - fűzte hozzá dr. Stánitz Éva. - Ha tetten érjük a dohányzót, akkor személyes büntetést is kiszabunk. - Akkor sem lehet rágyújtani a vendéglátóhelyeken, ha zártkörű rendezvény van. A kórháznál sem egyszerű a törvény betartása. Az intézmény vezetősége sokat foglalkozott ezzel a témával, s belső ellenőrzéseket is tartanak. A tapasztalatok szerint a látogatókkal van a legtöbb probléma, s a betegek sem minden esetben tartják be az előírásokat. A szakmában többen is úgy véljük, nem életszerű ez a szabályozás a kórházi dolgozókra nézve. Éjjel ugyanis, amikor egy osztályon csak páran dolgoznak, nem mehetnek ki a dolgozók a bejárattól öt méterre, s nem hagyhatják magukra a betegeket.
 
Kevésbé köztudott, hogy a törvény módosítása két részből áll: első körben tavaly még a szállodáknak kellett  kérniük a szivarszobáikra vonatkozó engedély meghosszabbítását. Ahol ezt nem tették meg, ott idén már nem adhatott a hatóság engedélyt.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy amelyik szállodában egészségügyi szolgáltatást is nyújtanak, ott még az udvaron sem lehet rágyújtani, csak a bejárattól öt méterre dohányozhatnak a vendégek. Emiatt már sok kifogás érkezett a hatósághoz. 

VÁRHATÓK MÉG MÓDOSÍTÁSOK

Dr. Stánitz Éva kiemelte, valószínű, lesznek módosítások a törvényben. Vannak olyan részek, amelyeket pontosítani kell, ilyen többek között a köztisztaság kérdése. Április elejétől már élesben megy a büntetés, egészségvédelmi bírsággal sújtható az, aki nem tartja be a törvényt, ez 25-50 ezer forint lesz. A jogszabály különbséget tesz a tulajdonosüzemeltető és a kinevezett felelős között. Ez utóbbi 100-250 ezer forintos bírságra számíthat. Az üzemeltetőt vagy gazdasági társaságot pedig egy-másfél millió forintra is megbüntethetik.

Címkék#dohányzás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!