Aránytalan pénzelosztás: kimaradtak a szombathelyi szimfonikusok (is)

Vajon miért nem szerepel a Savaria Szimfonikus Zenekar (sem más vidéki együttes) azon támogatottak között, akik a NEFMI 1,4 milliárd forintos keretéből részesülnek?

Merklin Tímea

A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége - amelynek a Savaria Szimfonikus Zenekar is tagja - nyilatkozatot adott ki, mert nem értenek egyet azzal az eljárással, hogy  az előadó-művészeti törvény normatív szabályozási rendszerét megkerülve, a szakmai szervezetekkel való konzultációt mellőzve osztották fel a csaknem 1,4 milliárd forintnyi összeget. Ez a pénz messze meghaladja az egész országban tevékenykedő szimfonikus zenekarokra 2012-ben az előadó-művészeti és a költségvetési törvény alapján juttatott összeg egészét.

"A döntés diszkriminatív módon figyelmen kívül hagyott számos nehéz, illetve bizonytalan helyzetben lévő együttest, köztük a vidéki zenekarokat, a Rádiózenekart, továbbá  megszégyenítő különbségeket teremtett az egyes fővárosi, illetve a budapesti és a vidéki zenekarok között. Ez az aránytalanság minden jó szándék ellenére  ellentétes hatást vált ki", fogalmazták meg a nyilatkozatban.
  
- A kérdéses 1,4 milliárd forint egy új keret, amelyet kizárólag a fővárosi komolyzenei együttesek rendkívüli támogatására csoportosított át a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A magam részéről finomabban fogalmaznék a szövetség nyilatkozatánál: nagyon fontos, hogy ennyivel több jut a magyarországi szimfonikus zenekarokra -  tudtuk meg Mérei Tamástól, a szombathelyi szimfonikusok igazgatójától.  - Ami kérdéses, hogy milyen mérlegelést követően osztották föl az összeget, mivel nem a törvény alá eső módon, nem a törvényen keresztül. Miközben más keretekért természetesen csak a törvényi szabályozásnak megfelelően lehet pályázni.
 
Egy harmadik keret, a költségvetési törvényben szereplő önkormányzati tartalékra viszont pályázott a zenekart fenntartó szombathelyi önkormányzat. Az 1,7 milliárd forintos keretre olyan megyei jogú városok pályázhattak, akik 2011-ben részben, vagy teljes mértékben megyei önkormányzat által fenntartott előadó-művészeti együtteseket vettek át. Az országban összesen kilenc ilyen együttes működik, négy színház, három bábszínház, egy nemzetiségi színház, egy szimfonikus zenekar (a Savaria). Kilencből kettő szombathelyi. Miután a megyétől átvette a város a zenekart 2012. január elsejével, Szombathely önkormányzata pályázott is a kiesett megyei támogatás összegére.

Fotó:  Mérei Tamás zenekarigazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!