Figyelem! Több száz gyógyszer ára változik vasárnaptól!

Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért pedig többet kell fizetni vasárnaptól.

MTI

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint április elsejétől ismét csökken összesen 1099 gyógyszer ára, átlagosan 18 százalékkal. Ugyanakkor nem adott be árcsökkentési kérelmet 536 termék gyártója, de ezek a gyógyszerek helyettesíthetők azonos hatóanyagú, olcsóbb készítményekkel - hangsúlyozták.

Mint kifejtették: "a kiszámíthatóbb gyógyszerellátás és a lakosság pénztárcájának kímélése érdekében" második alkalommal hirdetett vaklicitet az OEP. A gyógyszergyártók ilyenkor úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket. Az így kialakult új, preferált referencia-ársáv lehetővé teszi, hogy az adott hatóanyagot tartalmazó készítményhez olcsóbban jussanak hozzá a betegek.

Az OEP célja, hogy a verseny fokozásával a betegek számára minél kedvezőbb áron legyenek elérhetők a gyógyszerek - emelték ki.

Az OEP közleménye szerint a gyógyszerek között több népegészségügyi szempontból fontos készítmény is van: gyulladásgátlók, a központi idegrendszerre ható készítmények, szívre ható szerek, vérnyomáscsökkentős, vizelethajtók és allergiás megbetegedések kezelésre szolgáló készítmények.

Az OEP hangsúlyozta: "nagyon fontos, hogy a lakosság orvosával vagy gyógyszerészével konzultálva tekintse át jelenleg szedett gyógyszereit, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy április elsejétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedje. Ennek kiválasztásához segítséget nyújt az OEP honlapján elérhető gyógyszerkereső is".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!