Itt a metszés és a lemosó permetezés ideje

Már csettegnek a metszőollók, beindult az élet a kertekben. Szórják a műtrágyát, bár a szükséges dózisokat a magas ár miatt zömében nem tudják betartani.

Peltzer Géza

A meteorológiai előrejelzések szerint száraz év várható, mely a munkák végzésénél, szakmai sorrendek betartásánál jóval könnyebb feladatot jelenthet, mint az előző, vagy mint a 2010-es kritikusan csapadékos évben.
 
- Az eddig megjelent publikációkkal ellentétben nem vagyok teljesen optimista benne, hogy nem volt ezen a télen jelentős fagykár - mondta dr. Márkus Antal szaktanácsadó. - Igaz, hogy hosszantartó kemény hidegek csak februárban voltak, de nagy volt a néhány napon belüli hőingadozás. A tavalyi magas hőösszeg és kevés csapadék mellett a vesszők és ágak beérése szinte tökéletes volt. A metszéseknél a legfontosabb alapelvre szeretném a figyelmet felhívni: almaféléket (alma, körte, birs) és a szőlőt nyugalmi állapotban, a csonthéjasokat viszont csak rügypattanás után, a vegetáció beindulásakor alakítsuk, s a későbbi zöldmetszés is igen jó lehet. Most van itt az ideje a lemosó permetezéseknek, a kártevők ellen olajos szereket, a gombabetegségek ellen rezet és ként használjunk. Sajnos egy menetben nem lehet kijuttatni mindent, külön kell az olajos permetező szert, majd a rezet és ként kiadni. Ezekből van már kész gyári anyag mely mindkettőt tartalmazza, de aki ragaszkodik a jó öreg bordói léhez, azt is készíthet, de már készen is kapható. Ne felejtsük a régi mondást: "rezes bandát a meszes gödörbe", tehát soha ne fordítva készítsük el!
 
A lemosó permetezés nevében hordozza a lényeget, tehát nem hinteni kell a fákat és a szőlőt, le kell mosni. Ez a szakember szerint azt jelenti, hogy hektáronként minimum 1000 liter vizet kell felhasználni, de több cég 1200 litert is javasol. A másik alapelv amit szeretnék kiemelni: a jobb léborítás miatt a területet fél-fél dózissal mindkét irányból kell megpermetezni a nagyüzemi területeknél. Kiskertekben körbejárjuk a fákat így minden irányból kap védelmet.
 
Az almatermelők készüljenek a varasodás és a lisztharmat várható kártételére, időben szerezzék be a rügypattanás után használatos szereket. Az előző évben jól szerepeltek a ciprodinil, pirimetanil és természetesen a kén- és a réztartalmú szerek is. Már 35 éve használatos a mankoceb, mint kontakt szer és még ma is alap növényvédő szerünk. A körte levélbolha kártétele miatt már több termelő is kivágta fáit Vas megyében is. A jól sikerült lemosó permetezés az alap (maximális dózisú olaj), majd az abamektin hatóanyaggal alacsony szinten tartható a kártétel.
 
A meggy rettegett betegsége a monília, a legfontosabb teendő most a beteg, elszáradt ágrészek visszavágása. A visszavágást legalább 2-3 ép rüggyel lejjebb végezzük el. Az ágakat a tavalyi gyümölcsmúmiákkal együtt égessünk el. Teljes védelmet monília ellen csak a 2 -3 permetezés ad, virágzás eleje, közepe és vége időpontban, melyre javaslom a jól bevált szerek közül a boscalid és a ciprodinil hatóanyagokat.

Egyre kevesebb a gyümülcsös Vas megyében

Vas megye kertészeti területe (kert, gyümölcs, szőlő)  az 1980-as években csaknem elérte a 17 ezer hektárt, s ez a nagyság a jelen időkben csupán 6000 hektár körülire tehető. Tehát amíg például 1980-ban a mezőgazdasági területek 7.9 százalékát jelentette a kert, ez ma 3,4 százalékra zsugorodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!