Mozgósított a katasztrófavédelem: gyakorlat és eskütétel Szabolcsban

Ünnepséget tartottak szombaton Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 19 településén, ahol egyidejűleg közel kétezren tettek polgári védelmi esküt. A vasiak a dombrádi rendezvényre voltak hivatalosak.

Takács Gábor

Fontos újítás a védelmi igazgatás rendszerében, hogy a települési szintű katasztrófavédelmi tevékenység irányítását veszélyhelyzetben a hivatásos katasztrófavédelmi tisztek veszik át. Vas megye részére kijelölt felelősségi körzetben, Dombrádon a hétvégén Horváth Tibor, Adorján Tibor és Kovács Imre  tűzoltó alezredesek előtt tették le az esküt a helyiek.

- Nem véletlen, hogy a Tisza és Szamos menti településekre szervezték az eskütételt, ugyanis hazánkban ezeken a területeken a leggyakoribb az ár - és a belvíz. A polgári védelmi szolgálatra szép számmal jelentkeztek egy-egy településről a lakosok, Dombrádon száz helyi vállalta az önkéntes munkát, vészhelyzet esetét itt teljesítünk majd szolgálatot - mondja Horváth Tibor.

Hozzáteszi, az országos parancsnokság „éles szituációban” Vas megyéből hat tapasztalt, több évtizede a Katasztrófavédelemben dolgozó kollégával számol, akiknek vészhelyzetben feladatuk lehet a polgármestertől átvenni a védekezésben az irányítást, továbbá összehangolni és koordinálni a munkát.

- Az eskütétel után a dombrádi polgármesterrel egy kötetlen beszélgetésen szóba került, hogy az árvíz körülbelül egy kilométeres szakaszon jelent különös veszélyt a városban. A helyi vízügyi igazgatósággal közösen tervezünk még egy egyeztetést, ahogyan csak lehet, mindenre felkészülünk, persze tudjuk, hogy a problémát nem elméletben kell majd megoldanunk – tette hozzá Horváth Tibor.

Nem mellékesen a hétvégi ünnepségnek egyik fontos üzenete az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet megerősítése volt. Az idei évre vonatkozó katasztrófa előrejelzése szerint Magyarországon a legnagyobb kockázatot továbbra is a vizek kártételei jelentik. Ennek megfelelően a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet és az önkéntes katasztrófavédelmi szervezetek kiemelten készülnek az ár- és belvízi helyzetekre.
  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!