Népi textilek a konyhában és az étkezőben

A konyha és az ebédlő textíliái ez volt az egyik kiemelt témája az Országos Textiles Konferenciának és Kiállításnak, amit immár tizenharmadik alkalommal rendeztek meg Békéscsabán. A pályázaton sárvári hímzők is szerepeltek.

Varga Krisztina

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége minden alkalommal más-más tematikát helyez az országos népművészeti pályázat középpontjába. A szervezők már hónapokkal korábban azon gondolkodnak, mi lehet az a téma, ami megmozgatja az alkotói fantáziát, ami illeszkedik a mai ember környezetébe  és viseletkultúrájába. Az idei pályázat témájának két területet választottak: a konyha és ebédlő textíliái, illetve ma is hordható viseletek és viselet-kiegészítők.

- Vajon konyha témában mit várt és milyen pályázatokat kapott a zsűri? - kérdeztük Beszprémy Katalint, a Hagyományok Háza osztályvezetőjét, a Népművészet Ifjú Mesterét.

- A pályázat témája a lakókonyha volt, ami lényegesen többet jelent a főzésre szolgáló helyiségnél. Közös életteret, ahol nem vonul el a munkát végző háziasszony, hanem együtt lehet a család. Arra kértük a pályázókat, hogy egységes enteriőrt alakítsanak ki ehhez a funkcióhoz. Nagyon sok szép, egységes stílusú, összehangolt tárgyegyüttest zsűrizhettünk. Nemcsak szűkebb értelemben vett konyhai textilek készültek, hanem velük harmonizáló abroszok, tányéralátétek, szalvéták, függönyök, padtakarók, ülőpárnák. A pályázók a praktikumra, a kezelhetőségre is törekedtek. Sokan készítettek például többrétegű terítőt. Alul egy fehér vagy színes, sima vászon abroszt helyeztek el, s erre kerültek a díszes tányéralátétek, vagy az asztalközép. Ezeket az igényesen megmunkált darabokat étkezéskor már félre lehet tenni.

Hímzéssel, szövéssel, nemezeléssel, csipkével készültek a szebbnél szebb garnitúrák, melyek amellett, hogy a Kárpát-medence kézműves hagyományait éltetik tovább, a modern kor igényeinek is megfelelnek.

Vas megyét a sárvári népi díszítőművészeti szakkör képviselte nyugat-dunántúli és erdélyi motívumokkal, keresztszemes terítőkkel, függönnyel. A megyében szinte már egyedüli alkotó közösség tagjai: Babics Józsefné, Fazekas Ferencné, Horváth Ernőné, Mórocz Zoltánné, Varga Mária és Beszprémy Józsefné. Vasi sikernek könyvelhető el, hogy kiemelt első díjat érdemelt ki a szabadkai Zuberecz Vera nyugat-dunántúli vagdalásos technikával készült kollekciója, mely technikát az alkotó Beszprémy Józsefnétől tanulta.

A másik pályázati feladat a ma is hordható viseletek és viselet-kiegészítők készítése volt. Ebben a kategóriában a zsűri a sárvári dr. Hajdú Tamás paszományait fogadta el a kiállításra.

Az országos pályázati kiállítás anyagát rendkívüli gazdagsága miatt két helyszínen lehet megtekinteni. A konyha és ebédlő témában érkezett munkákat a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban állították ki, ez a rész március 23-ig látogatható. A viseletek és viselet-kiegészítők a Munkácsy Emlékházban kaptak helyet. Ez a bemutató március 30-ig tart nyitva.

A hagyományos formakincs felhasználásával készült konyhai kelmék meghitt hangulatot teremtenek az asztal körül: bármelyiket szívesen befogadnánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!