Népszavazás elleni bűntett miatt kellett lemondania a polgármesternek

Népszavazás rendje elleni bűntettet, illetve közokirat-hamisítást követett el Porpác 2010-ben megválasztott polgármestere, amiért a Győri Ítélőtábla jogerősen elítélte. Joós Attila február derekán lemondott tisztségéről. Az ügy a településre tervezett repülőtér-beruházással függ össze. A SIA-Port Kft. közleményben reagált.

Simon Erzsébet

 Másodfokú hatóságként jogerős ítéletet hozott a Győri Itélőtábla abban a perben, amelyben népszavazás rendje elleni bűntettel vádolta meg az ügyészség Joós Attilát és E.-né Horváth Ildikót, továbbá az előbbi terhére közokirat-hamisítást is róttak. A férfi és a nő a 2009. április 5-én megtartott helyi népszavazáskor a részvételre jogosult D. Gy. Zs.-t, M. K.-t és K. R.-t telefonon megkereste, azt tudakolván, hogy elmennének-e szavazni Porpácra a repülőtér ügyében, mert szükség van a repülőtér megépítését támogató szavazatokra. Joós Attila K. R.-nek pénzt ígért a megfelelő szavazásért. Később E.-né Horváth Ildikó D. Gy. Zs.-nak és M. K.-nak is pénzt ajánlott, majd az asszony a három embert az illetékes körjegyzőségre szállította gépkocsival, hogy elintézzék a lakcímbejelentést. Az elsőfokon eljárt Vas Megyei Bíróság ítéleti tényállása szerint a lakcímbejelentő lapok aláírásával Joós Attila szándékosan segítséget nyújtott ahhoz, hogy a hatóság jog létezésére, illetve megváltoztatására vonatkozó valótlan adatot foglaljon közokiratba.

Hajszálon múlott, hogy Porpácon többségbe kerültek a reptér mellett voksolók, a 161 választásra jogosultból 148-an mentek el szavazni, 75-68 arányban nyertek az építkezést pártolók. Egyébként hiába a népszavazás eredménye, a repülőtér-beruházás azóta sem kapott zöld utat, hiába írt alá a magyar és a kínai kormányfő 2011 nyarán ilyen tartalmú kétoldalú megállapodást.

A Győri Ítélőtábla annyiban változtatta meg a Vas Megyei Bíróság verdiktjét, hogy a vádlottak nem tettesként, hanem felbújtóként követték el a népszavazás rendje elleni bűntettet, illetve Joós Attila ugyancsak felbújtóként vétkes a közokirat-hamisításban. A férfi tíz hónap, az asszony hat hónap börtönbüntetését egy év helyett két év próbaidőre függesztette fel az ítélőtábla. 

A törvénysértések elkövetésekor Joós Attila a repülőtér-projektet megvalósítani szándékozó cég érdekeltségi köréhez tartozott. Polgármesterként a 2010-es önkormányzati választáson került Porpác élére. Tisztségéről február derekán lemondott. A Győri Ítélőtábla február 14-én mondta ki jogerősen a bűnösségét.

OLDALTÖRÉS: SIA-Port Kft.: Mindent elkövettek, hogy feladjuk

SIA-Port Kft.: Mindent elkövettek, hogy feladjuk

SIA-Port Kft.: Mindent elkövettek, hogy feladjuk

SIA-Port Kft.: Mindent elkövettek, hogy feladjuk

Cikkünk megjelenését követően a SIA-Port Kft. közleményt juttatott el portálunkhoz:

"Interntes oldalukon megjelent egy cikk, a porpáci népszavazással kapcsolatban született másodfokú ítéletről. Úgy érezzük, hogy ezzel számunkra lezárult egy történet.
 
Hat évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni azon, hogy Vát és Porpác térségében létre tudjunk hozni számos család számára minőségi megélhetést biztosító beruházással munkahelyeket. Kizárólag saját pénzünkből, lépésről-lépésre haladva. Őszintén hittünk abban, hogy olyan dolgot tudunk tenni, mely új perspektívát ad a folyamatosan lecsúszó térségünknek.

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy kis vas megyei cégként elértük, hogy törvényt módosított az Országgyűlés a beruházás támogatásáért, kiemelt kormány-beruházás lettünk, tárgyaltunk sanghaji polgármesterrel, Kína miniszterelnök helyettesével, az USA egyik legnagyobb cégének vezetése jött Szombathelyre szerződést kötni, miniszterelnökök tárgyaltak ügyünkben, megszerveztük a beruházás teljes finanszírozását. Mindezt írásban dokumentáltan.

Arra is büszkék vagyunk, hogy a helyi emberek többsége támogatott minket, egyetértve céljainkkal és segítve a munkánkat. Sokszor tűnhetett úgy, hogy lassan haladunk, de mindig tisztességgel, becsülettel dolgoztunk, a nyilvánosságot tájékoztatva.
 
Azonban sajnálatos módon Magyarországon ez nem elegendő. Folyamatosan zsarolásokkal, fenyegetésekkel, elhallgatási törekvésekkel találkoztunk. Mindent elkövettek, hogy feladjuk. Közben pedig számos szereplő csak és kizárólagosan saját önös érdekeire akar felhasználni minket, hazudozva nekünk. Hat év után elég volt.

Köszönjük, de többet ne hívjanak minket vezető kormányzati emberek, hogy új idők vannak, mégis szeretnék, ha kitartanánk. Ne rendeljenek minket Budapestre tárgyalásra, hogy mondjuk el, ki mit tett ellenünk.
 
Amennyiben örömöt okozott egyeseknek, hogy be akartak sározni bennünket, szomorúak vagyunk. Az pedig mélységes elkeseredéssel tölt el bennünket, hogy egy becsületes, szorgalmas és intelligens munkatársunkat még meg is hurcolnak.

Köszönjük azoknak, akik támogattak minket és hittek bennünk. Meghaladná a kereteit a közleménynek mindnyájuk felsorolása."

Tisztelettel,

SIA-Port Kft.

Az ügy további részleteire még visszatérünk, szándékaink szerint megszólal a lemondott polgármester is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!