Simaság a királyok faluja lett

A pszichiátriai intézményről ismert falu, Simaság néhány év alatt mintatelepüléssé vált. Bátran belevágtak értékeik megmentésébe. Két hatalmas királyszobrot is restaruráltattak, ezért most már Simaságot a királyok falvának is nevezik.

Némethy Mária

Simaságon, a megye peremén lévő falun csak át szokott  autózni az ember Nagycenk, Sopron, vagy Bécs irányába. Kár, hiszen a 600 lelkes falu sok értéket  rejt.

Erről győzött meg Molnár László polgármester, akinek meghívására bejártuk Simaságot, megtekintettük a falu szépen megújult értékeit. A polgármester rengeteg mindent tud falujáról. Kiderül: hajdan Ság volt a neve, s a Festeticsek ősi fészke volt.

A hivatásos vadászból lett polgármester 2006 óta áll a falu élén. Arról faggatom, honnan a történelem szeretete?
 
- A múltat meg kell becsülni, csak így lehet bizakodón a jövőbe tekinteni - válaszolja. Ennek a családból hozott szemléletnek és a helyi képviselők támogatásának köszönhetően Simaság az utóbbi években kezdett megszépülni.

- Áldatlan állapotban volt a Nepomuki Szent János szobor, először arra nyújtottunk be pályázatot a Nemzeti Kulturális Alaphoz, 2008-ban a költségek 70 százalékát el is nyertük.
 
Az 1816-ban felállított szobrot Módy Péter szobrász-restaurátor művész hozta rendbe. 2009-ben a temető kapu és kerítés következett 6 millió forintból, 4 milliót a község állt belőle. Közmunkásokat alkalmaztak, voltak régészeti feltárások is. 2010-ben az egyházközség - hitelt is felvéve! - belevágott a Festeticsek családi kriptáját rejtő Mária Magdolna templom felújításába. A simaságiak kivették részüket a tereprendezésből, a vízelvezetés és a térburkolat kiépítéséből.

- Pénzt is adakoztak rá, de segítséget is kaptunk - újságolja a polgármester. - 1,5 millió forinttal támogatta a 21 milliós felújítást dr. Pápai Lajos győri megyés püspök. Az utolsó hiányzó összeget, 250 ezer forintot az innen elszármazott Németh-Szinnai családtól kaptuk. És bármikor számíthattunk az örökségvédelmi hivatal munkatársára, Babos Editre. Hálával gondolunk rá.
 
A simasági értékmentésnek azonban még nincs vége. A templom bejártánál álló két királyunk, Szent István és Szent László hatalmas szobrát is restauráltatták. A temetőnél egy régi boltíves pajta maradványait felhasználva emlékhelyet alakítottak ki, ott tartják a nemzeti ünnepeket. A március 15-ei kis zászlők még láthatók.
 
És nincs vége. Egy Hohenlohe hercegnő nyugszik a temetőben, az ő sírját is szeretnék rendbe hozatni. Az államé lett Festetics-kastélyba is belátogatunk. Gyönyörű, de sajnos nem a falué. (Még nem?)

A Festetics grófok ősi fészke volt

Ságon született a keszthelyi Georgikont megalapító Festetics  György, aki nem a bécsi udvar kegyeit hajszoló arisztokraták útját járta, aki kiállt az anyanyelvű irodalom mellett és mindent megtett az ország gazdasági műveltségének emeléséért. Itt született György  testvére Imre is, aki már Gregor Mendel előtt megfogalmazta a genetikai törvényszerűségeket. Itt született a biedermeier festőművész, a portréiról ismert Kozina Sándor, és a hévízi gyógyfürdőért oly sokat tett dr. Moll Károly balneológus főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!