Túl az ötezredik műtéten a sárvári egynapos sebészeten

E hónapban elvégezték az ötezredik műtétet a Sárvári Önkormányzati Kórház egynapos sebészetén. A legfrissebb adatok szerint ez országosan kiemelkedő esetszámot jelent.

Simon Erzsébet

Magyarországon 1993 óta van lehetőség - jogszabály alapján - egynapos sebészeti ellátásra. Sárváron 2007. október 1-jén kezdődött el a tevékenység, amelynek lényege, hogy a beteg a műtétet követően 24 órán belül otthonába távozhat. Ma már hat szakterületen - sebészet, kézsebészet, ortopédia, nőgyógyászat, traumatológia és gasztroenterológia - végzik az ellátást. 

A betegek kiválasztása szigorú kritériumok alapján történik - nem mindenki alkalmas ugyanis az egynapos műtétre. Évente az engedélyezett keretszámoknak megfelelően 1100-1200 beavatkozásra került sor. E hónapban az egység túljutott az ötezredik műtéten, ami a legfrissebb adatok szerint országosan kiemelkedő esetszámot jelent, tájékoztatott dr. Mosonyi Tamás, az egynapos sebészeti egység vezetője. 

A sárváriak tevékenysége fontos láncszem Vas megye egészségügyi ellátórendszerében. Idén januártól az egység a korszerűen felújított rendelőintézet első emeletén működik, ahol zsilipes, légkondicionált műtők, modern kórtermek találhatók. A betegek számára többszörös előnyökkel jár ez az ellátási forma: nincs elmaradt műtét, minimális a várólista. A kézsebészet területén pedig  Vas megyében csupán itt biztosított szakorvosi ellátás dr. Korcsmár József vezetésével.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!