Új évad, új lelkesedés Tolsztojjal

Útjára indult az Angol Szalon rendezvénysorozat tavaszi évada. A nagy sikerre való tekintettel döntöttek úgy a szervezők, hogy folytatják. A döntés jónak bizonyult, az első előadás teltházat hozott, a pótszékek sem bizonyultak elegendőnek.

Ambrózai Zsuzsanna

Az előző félévben sikeresen debütált az Angol Szalon nevet viselő rendezvénysorozat, amelynek megálmodói a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Karának két  nevezetesen az angol és a kommunikáció  tanszékének oktatói. A kivitelezésben aztán már nagy feladat hárult a hallgatókra, s természetesen az Agora Szombathelyi Kulturális Központra is. Témáját és tematikáját tekintve egyszerű, ugyanakkor nagyszerű a dolog. Hogyan lehet közelebb hozni az emberekhez az angolszász kultúrát, irodalmat?

A recept úgy látszik, bevált, s most már elmondható: angol-szalonosan. Végy egy filmet, igen, egy filmet, lehetőség szerint kapcsolódjon egy-egy angolszász író, költő, irodalmi személy életéhez, munkásságához vagy magánéletéhez (meglepődnénk, hány ilyen alkotás van). Hívj meg egy a témában jártas előadót, aki nem a klasszikus értelemben vett előadást tart, sokkal inkább egyfajta ismertetőt a korszakról, korról, alkotóról, s magáról a filmről. Ha mindezt angolosan hajtod végre, természetesen nem maradhat el a tea-ceremónia sem. Nem is maradt el, bár most kiegészült szamovárral, de ne szaladjunk ennyire előre.

A terem zsúfolásig megtelt, rengetegen voltak kíváncsiak dr. Schiller Erzsébet  egyetemi docens előadására. A bevezetőben Goldmann Márta, a rendezvény egyik ötletgazdája köszöntötte a közönséget, majd Barták Balázs tolmácsolta Horváthné dr. Molnár Katalin a bölcsészettudományi kar dékánjának üdvözlő szavait.
Az előadás rendhagyó módon most egy orosz irodalmárról Lev Nyikolajevics Tolsztojról szólt, pontosabban utolsó hónapjairól, akiről azért csak-csak kiderült, sok szállal kötődik az angolszász (nyelv)területhez.

A hozzá kapcsolódó film pedig az Aztán mindennek vége című volt. Az előadó humorosan megjegyezte, úgy látszik, az Angol Szalonba a szláv kultúra is vonzza az embereket. Előadása egészére egyébként is jellemző volt a finom humor, s mondanivalóját olykor iróniával fűszerezte a közönség legnagyobb örömére. A szünetben ugyanis jó néhány, előadót dícsérő szót hallhattunk. Sokkal többet nevettem, mint egy stand up comedy-s előadáson - hangzott el az egyik fiatalember szájából.

Ha pedig már a fiataloknál tartunk, nem mehetünk el amellett, hogy bizony szép számban képviseltették magukat. Barták Balázs hangsúlyozta, az egyetem, korábban a főiskola célja mindig is az volt, hogy bekapcsolódjon a város vérkeringésébe: ez most maradéktalanul sikerült.

A kezdeti lelkesedés tehát ismét megvan, a szervezők csak remélik, hogy nem hagy majd alább, de miért is hagyna? A soron következő előadás március 22-én lesz. Az előadó dr. Bődy Edit, a téma pedig E. M. Forster lesz. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!