Vizsgálják az e-cigarettákat

Vizsgálja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az e-cigaretták forgalmazásával összefüggő kereskedelmi kommunikációt és a készletekben árusított, hálózatról működő akkumulátor-töltők biztonságát is - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint a hatóság a vizsgálatot március elsejével rendelte el.

Mint írják, az e-cigaretták forgalmazásával kapcsolatos aggályok nem csak a termékek fogyasztásával összefüggő egészségügyi kockázatok miatt merülnek fel, hanem a készletben árult akkumulátortöltőkkel is elfordulhatnak biztonsági problémák.

Figyelemmel arra, hogy az e-cigaretták forgalmazására vonatkozóan jelenleg direkt szabályozás nincs, a különböző csatornákon az országba érkező termékek esetében kiemelten fontos a biztonsági ellenőrzés - jegyzi meg a hatóság. Hozzáteszi: a laboratóriumban azt vizsgálják, hogy az akkumulátortöltők megfelelnek-e az érintésvédelmi követelményeknek, hogy rendeltetésszerű használatuk során nem jelentenek-e kockázatot.

A termék tartozékainak vizsgálata mellett az ellenőrzés kiterjed az e-cigaretták kereskedelmi kommunikációjára, a termékkel összefüggő reklámtevékenységre is.

Emlékeztetnek, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága által kedden kiadott közlemény szerint az ilyen típusú termékek használata esetén is felmerülnek egészségügyi kockázatok, így a termék reklámozása során - a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezései értelmében - jogszabálysértő az olyan tartalmú reklám, amely az e-cigarettát egészséges termékként hirdeti, illetve annak használata esetén a kockázat hiányára vonatkozó megállapításokat tartalmaz.

A nikotin tartalmú kapszulával működő termékek reklámjában tehát nem fogalmazható meg olyan állítás, amely szerint az e-cigaretta használata teljesen veszélytelen, vagy kifejezetten egészséges a használó számára - olvasható az NFH közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!