A szakma kiváló tanulója lett szépségversenyünk győztese

Osztrosits Katalin lapunk második szépségversenye döntőjének nyertese, a 2010-es Vas megye szépe cím birtokosa a napokban bebizonyította, hogy nem csak szépségével hódít, de tudásával is mások fölé emelkedik.

Benkő Sándor

A Kereskedelmi és Vendéglátó szakközépiskola negyedik osztályos diákja utolsó éves az iskolában. A vizsgák csak májusban kezdődnek, de Kati azokat már csak mosolyogva, karosszékből szemléli. Részt vett ugyanis a szakma kiváló tanulója versenyen, eljutott egészen a döntőig, és a ruházati eladó kategóriában első helyezést ért el.

Gondolhatnánk, hogy elad egy-két ruhát, ez aztán nem nagy dolog. Helyretéve a kételyeket Kati elmesélte, milyen feladatok leküzdése után jutott el a döntőig, majd a dobogó legfelsőbb fokára. Három hét folyamatos tanulás, négy könyv kiolvasása, megtanulása után írta meg azt az írásbeli feladatot, ami beugrója és szelektálója volt az országos döntőnek. 6300 diák írta meg a feladatlapot, közülük háromszázan jutottak döntőbe a 38 szakma mestereinek várományosai. A kereskedelmi iskolából is sokan írták a dolgozatot, ám egyedül Osztrosits Kati képviselte végül is az iskolát. Sőt, Kati szerint Nyugat-Dunántúlról a kereskedelmi szakról is ő és egy körmendi lány jutott csak el a döntőig. Katalinnak olyan kérdésekkel kellett tisztában lenni, mint az általános kereskedelmi tudás, az üzletnyitás feltételei, a tűzvédelem, munkavédelem, de otthonosnak kellett lennie a fogyasztóvédelem ide vágó passzusaival, a munkaszerződésekkel, a számlák és bizonylatok és jelenléti ívek helyes kitöltésével. A kereskedelmis szép és okos lány a szóbeli vizsgát 100 százalékosan teljesítette, a gyakorlati vizsgán 90 százalékot ért el. A gyakorlati megmérettetést egy viszonylagosan kialakított ruházati boltban rendezték be, ahol az eladó a vizsgázó, a vevő pedig a vizsgabiztos volt. A hab a tortán, hogy az összes dialógus magyar és német szakmai nyelven történt. A kedves vásárlónak cipőket, táskákat kellett ajánlani, ráadásul az egész család – két gyerek és a szülők – szeretett volna új lábbelit vásárolni. El kellett mondania az árú anyagösszetételét, a használhatóságát, az előnyeit, hátrányait, tájékoztatni kellett a vevőt a használati útmutatóról. Pontozták a vevővel kialakított kommunikációs hangulatot is. Persze, mint a jó vizsgabiztos, Katié is folytatta a kívánságlistát, és szeretett volna kalapot is vásárolni. Kati improvizált, levette a lábáról a vizsgabiztost, mert csupán egy szalmakalap volt éppen a boltban, az meg úgysem állt jól neki.

Futó István a szakközépiskola igazgatója elmondta, hogy nagyon büszkék Kati eredményeire, vizsgáznia már nem kell az iskolában, mentességet kapott minden beszámolási kötelezettsége alól, csupán a dokumentumokat kell majd átvennie. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától oklevelet és arany érmet kapott a kiváló teljesítményéért. A felkészítésben Jánnyi Vincéné segített neki. Kati Ausztriában szeretné kamatoztatni szakmai tudását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!