Biomassza-erőmű Szentkirályon: épülni vagy nem épülni?

A szentkirályiak nem akarják, hogy biomassza-erőmű épüljön a Sárdi-ér utcában, ennek a héten már második alkalommal adtak hangot.

Peltzer Géza

A Grenor Hungária Energetikai Kft. fórumra hívta a városrész lakóit, hogy megismertesse őket a Sárdi-ér utcába tervezett biomassza-erőmű paramétereivel. Ugyanitt előző nap parázs hangulatú lakossági fórum volt a város vezetőinek részvételével, Diószeghy Gergely cégvezetőnek  így már meglehetősen  felpaprikázott lakosokkal kellett szembenéznie. A lakók a rövid bevezető után azonnal az ügyvezetőnek szegezték kérdéseiket. Miért érdekük az itt lakóknak, hogy tőlük nem messze erőmű épüljön, amikor nyilvánvaló, hogy a szél idehozza majd a füstöt? Készült-e környezeti hatástanulmány, milyen készültségi állapotban van most a beruházás? Épült-e  Európában olyan biomassza-erőmű, ilyen közel van lakott területhez, lesz-e elegendő faapríték az erőmű táplálásához? Van-e a városban más helyszín, ahol megépülhetne a beruházás, hiszen a hőt termelő erőműből haszna nem származik ennek a városrésznek, csak kára. De nem minden felszólaló fogalmazott ennyire világosan, a többség csak feltételezéseit tette közkinccsé - meglehetős indulattal.


Az ügyvezető megpróbált választ adni minden kérdésre, de ezek nagy részét nem fogadták el a kérdezők: az első pillanatban érezhető volt, hogy akkor sem látnák szívesen az erőművet, ha az semmilyen környezeti terhelést nem jelentene. Mindenesetre kiderült, hogy az erőmű minden  érvényes előírásnak  meg fog felelni, és más helyszínben egyelőre nem gondolkodott a beruházó a városon belül. Ott kell megépíteni egy ilyen beruházást - mondta az ügyvezető -, ahol közel van a távhő- és elektromos vezeték, az elkerülő út. Kijelentette, még nem biztos, hogy megépül az erőmű, hiszen egyelőre  elvi építési engedélyük van. Azt viszont elismerte, hibát követtek el azzal, hogy későn kérték ki a lakosok véleményét a tervezett erőművel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!