Csökkent az álláskeresők száma Vas megyében

Csökkent az álláskeresők száma Vas megyében: márciusban az előző hónapnál közel 8 százalékkal, a tavalyi év márciusánál pedig 17 százalékkal kevesebb munkanélkülit regisztráltak a kirendeltségeken.

MTI

Márciusban 8.840 álláskeresőt tartottak nyilván Vas megyében, 728-cal kevesebbet, mint egy hónappal korábban, és 1.780 emberrel kevesebbet, mint tavaly márciusban.
   
Az év harmadik hónapjában 7,4 százalékra a csökkent a munkanélküliségi ráta; Szombathely és Kőszeg körzetében 6-6,8 százalék közötti volt a mutató. Celldömölk térségében a gazdaságilag aktív népesség 10,5 százaléka volt munkanélküli, míg Vasvár környékén a népesség 13,1 százaléka volt regisztrált munkanélküli. A körmendi, sárvári és szentgotthárdi kirendeltség területén 7-8,5 százalék körül alakult a ráta. 
   
Az álláskeresők 17 százaléka volt 25 évesnél fiatalabb, és minden negyedik munkanélküli betöltötte az ötvenedik életévét, közel 60 százalékuk pedig a 26-50 év közötti korosztályba tartozik. A munkanélküliek 34 százalékának mindössze nyolc általános iskolai végzettsége van, közel egyharmaduk végzett szakmunkásképzőben vagy szakiskolában. A diplomások aránya 7 százalék körüli, míg 8 százalékuk rendelkezett gimnáziumi érettségivel, a szakközépiskolát és technikumot végzettek aránya pedig nem haladta meg a 20 százalékot.
   
Ellátásra az álláskeresők közel fele volt jogosult; 2054-en álláskeresési járadékot, álláskeresési segélyt 222-en, 1866-an pedig foglalkoztatás-helyettesítő támogatást kaptak. 
   
A megye munkaerő-piacán az elmúlt évben a tartós munkanélküliek számának csökkenése volt tapasztalható. Az intenzív fogyás 2011 októberéig volt jellemző, azóta 1600-1700 között alakult azoknak az álláskeresőknek a száma, akik már huzamosabb ideje nem találtak munkát.
   
Márciusban a közfoglalkoztatási programok keretében döntően az önkormányzatok kínáltak munkalehetőséget 6-8 órás munkarendben 5-10 hónapos időtartamra, de az intézmények és a civil szervezetek részéről is egyre nagyobb az igény volt a közfoglalkoztatásra. A közfoglalkoztatási programok az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők számára is biztosítanak munkavállalási lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!