Dr. Vértes András: a megszorítások és a recesszió év lesz 2012

Európa túl van a válságon, a görög államcsődöt már megoldotta, a hazai gazdasági helyzet viszont nem túl rózsás mondta dr. Vértes András, a GKI Zrt. elnöke.

Peltzer Géza

Dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Intézet Zrt. elnöke szerint rossz úton jár az ország. Elodázhatatlan, szükséges reformok ugyan megindultak - igaz sok hiányossággal - de sok olyan hibát vét a kormány, amely milliárdos károkat okoz az országnak - hangsúlyozta a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok  Szövetsége  által  a Tó vendéglőben megrendezett csütörtöki konferencián. 

A  GDP idén prognózisuk szerint 1,5 százalékkal csökkenni fog, a foglalkoztatási adatok is rosszul alakulnak, a reálbérek 2006 óta folyamatosan csökkennek. Az államadósság átmeneti pozitív alakulása a magánnyugdíjpénztárak  államosításának tudható be, ami hosszú távon ismét az államadósság növekedéséhez fog vezetni, mivel egyszer ezeket a nyugdíjakat egyszer ki kell majd fizetni. Miután a kormány garantálta az EU felé a 3 százalék alatti költségvetési hiányt, a további  megszorítások elkerülhetetlenek - érvelt a szakember.

A kormány által elindított "szabadságharc" az EU-val szemben értelmetlen, károkat okoz az országnak - húzta alá. Amíg ugyanis nincs megegyezés, nem lesz megállapodás az IMF-fel. Az állam most 7,3-9 százalék közötti kamattal árul állampapírokat, ezzel a magas kamatú hitellel finanszírozza a költségvetést. 

Az IMF-hitel ennél jóval alacsonyabb (4 százalék körüli), ha rövid távon ez lépne be az állampapírok helyet, az évente mintegy 300 milliárd forint megtakarítást jelenthetne.  

A kiszámíthatatlan kormányzati intézkedések, és az, hogy ujjat húztunk Európával, azt eredményezte, hogy a befektetők bizalmatlanok lettek Magyarországgal szemben. A tőke kiszivárog az országból, ami a foglalkoztatási helyzet további romlását eredményezi majd. A szakember keményen bírálta a végtörlesztést, hangsúlyozva, hogy a hazai bankrendszernek  komoly károkat okozott. Ahol nem működik a bankrendszer, nem működik a gazdaság sem - húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!