Fogház az asszonyt elgázoló autósnak

Hat hónap - egy év próbaidőre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélte jogerősen a Szombathelyi Városi Bíróság azt férfit, aki két évvel ezelőtt Vasváron elütött egy idős embert, s az a baleset után két hónappal elhunyt.

Simon Erzsébet

Dr. Szabó Erika bíró mellékbüntetésül másfél évre a közúti járművezetéstől is eltiltotta  P. S.-t. Ugyanakkor nem a vádiratban szereplő halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat, hanem súlyos egészségromlással járó közúti baleset gondatlan okozásának vétségét rótta a terhére.

A  vád szerint P. S. 2010 februárjában az autójával Vasvár lakott területi szakaszán haladt mintegy 47-49 kilométeres óránkénti sebességgel, amikor - mivel a tűző Nap elvakította - úgy 12-13 méter távolságból észlelte az úttesten a tőle jobbról balra áthaladó, kézikocsit húzó 75 éves asszonyt, és gyakorlatilag változatlan sebességgel elütötte.

Amikor a nő az úttestre lépett, féktávolságon kívül volt. Ha a vádlott késedelem nélkül reagált volna  az úttesten áthaladó ember mozgására, akkor még az elütés előtt  akár  lassító fékezéssel is megállíthatta volna a járművét.

A baleset következtében az idős asszonynak  súlyos testi sérülései, különböző törései lettek. A kórházi ellátása során sebfertőzés lépett fel nála, légzési, keringési szervei összeomlottak, amelynek alapja kétoldali gócos tüdőgyulladás volt. Emiatt aztán a beteg a baleset után két hónappal meghalt. 

A büntetőeljárásban kirendelt szakértők véleménye alapján a bíróság azt állapította meg: nem cáfolható, hogy a halál nem következett volna be, ha az asszony megfelelő, szakszerű orvosi ellátásban, gondosabb ápolásban részesül.

A bíróság álláspontja szerint a baleset és a halál közötti ok-okozati összefüggés olyan távoli, hogy ezért a vádlott nem tehető felelőssé;  vagyis nem halálos, hanem súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében bűnös. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!