Két nyuszi, tánc, mese a Vasi Múzeumfaluban húsvét hétfőn (képgalériával)

Nem volt nagy nyüzsgés hétfőn a Vasi Múzeumfaluban, de aki elment, talált szórakozási lehetőséget. Tojást írt, nyuszit simogatott, táncosokat, mesét nézett, vagy éppen iddogált.

Némethy Mária

Hétfő délután többen is úgy gondolták Szombathelyen: ki kell végre mozdulni otthonról, a négy fal közül, járni egyet a napsütésben. Igaz, nem volt ez  őseink nyomában afféle húsvéti határjárás - azt anno az egyház szervezte  a tavaszi vetések mágikus védelmében -,  de egy kis kiruccanás mégis a zöldbe, a tavaszba.

A kisgyermekes családok egyenesen a Vasi Múzeumfaluba kirándultak. A régi, kedves falusi házak közé, ahol a tóka  körül és a domboldalon nemcsak a smaragdzöld fű, hanem a zsibavirág is virít már.

- Amióta gyerekeink vannak, s nem beteg egyik sem, minden húsvéthétfőn itt vagyunk. Ez a mostani körülbelül a  negyedik alkalom  - hallottam Szalay Kálmánnétól, akinek két kislánya éppen a vöröses-szürkés nyuszikat simogatta, közben nevetgéltek is,  mert nem sikerült  nyuszis módra mozgatni  orrocskájukat.

Máshol tojásfestést, írókázást, batikolást próbálhattak ki kis asztaloknál népművészek által vezetett foglalkozásokon, a zsúpfedeles házak tövében.

Közben a néptáncosok ropták a színpadon, a Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola tartott néptáncbemutatót a Boglya együttes kíséretében.

A múzeumfalu hátsó részében  az állatok voltak nagyon vonzóak. A lovaglási lehetőségnek nagy nézőtábora akadt, de szívesen időztek a rackajuhok karámjánál és a szomszédos csacsinál is a kisgyermekes szülők, nagyszülők. Egy nagypapa  kissé gunyoros éllel  jegyezte meg a sötétszürke csacsira mutatva: - Ilyen lesz az, aki  rosszul tanul. A békésen eszegető csacsi persze ezt nem vette  zokon.

Voltak sátrak, ahol azoknak, akik a húsvéti sonka, ünnepi lakoma után még mindig képesek voltak enni, inni, kínáltak dödöllét, jóféle  pálinkát, édességeket is. Nem volt tolongás,  sorbaállás, de kedélyes trafikálás, egy-két poén hallatszott innen is, onnan is.

A kerített háznál a legkisebbek gyűltek össze. Többnyire mamájuk ölében ülve figyelték a Mesebolt Bábszínház bemutatóját, Paul Maar: Hoppláda című előadását, és próbálták megérteni,   miért nem szereti Bertalan, ha Bercinek szólítják.
Így telt a húsvéthéfő. Kissé szélfúttan, de   hagyományokat ápolva és élettelin a múzeumfaluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!