Komoly fagykárok Vas megyében is

Barna szirmok, elkeseredett gazdák, veszteség: csupán két éjjel tombolt a fagy, de így is hatalmas károkat okozott. Nemesrempehollóson szintén tönkrementek a gyümölcsösök.

Kozma Gábor

Amíg a Szombathely melletti kiskertek szinte érintetlenek maradtak, addig a megye nagyobb részén pusztított a mindössze két hajnalt megérő fagy, sokmilliós károkat okozva (ezek felmérése még tart). Nemesrempehollóson Szilvágyi Károly mutatja a cseresznyefa virágait:

- A rügyek egyértelművé teszik, hogy ebből már  nem lesz termés - mondja. - Más gyümölcsökben is nagy a kár, ez elkeserítő. Amúgy is egyre szűkösebben élünk és még ez is a nyakunkba zúdult - kesereg a férfi, aki szerint ezer forint is lehet a cseresznye kilója.

Táplánszentkereszten dr. Nagy László kiskertjében fogad.

- Rekordvirágzás van az idén, semmi jelét nem látom a fagynak - örvendezik a népszerű kertész. - Ez köszönhető a  közeli város, vagy a magaslat nyújtotta védettségnek. Abban reménykedhetünk, hogy sok apró kis gyümölcsös sziget talán megmenekült - mondja.

Pétervári Tibor OMSZ- észlelő szerint kemény fagyok taroltak.

- Kedden mínusz 3,7 Celsius fokot mértem, a talajon pedig  mínusz 7,6-ot, ezt már nehezen vészelik át a növények. Egyébként április 2-án volt a leghidegebb hajnal, akkor mínusz 9 fok volt, de még nem nyíltak ki annyira a virágok.

Az Őrségben is pusztított a fagy. Volt olyan gazda, aki egész éjjel füstölt, más öntözött. És bíznak a szerencsében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!