Koszorús Ödön gyűjteménye a sárvári lengyel múzeumban

Számosan látogatják az ikervári Koszorús Ödön helytörténész fegyver-és relikvia gyűjteményét a lengyel emlékeket őrző sárvári múzeumban. Bem tábornok neve is felidéződik.

Kozma Gábor

Koszorús Ödön ikervári  helytörténész  sokoldalú tevékenységet folytat. Az egykori nevelőtanár, aki ma is rengeteget tesz az ikervári Batthyány-kastély épületének és környezetének megmentése érdekében, egy felkérésnek tett eleget akkor, amikor páratlan fegyvergyűjteményét kiállította a sárvári lengyel múzeumban.

A város sok szálon kapcsolódik a lengyel emberekhez, történelmükhöz. A legerősebb kétségkívül a hadifogolyság. A második világháború kitörése után nem sokkal, mint ismert, Horthy Miklós kormányzó utasítására megnyitották a határt a lengyel menekültek előtt. A németek rövid harcban megroppantották a rosszul felszerelt, korszerűtlen fegyverzetű lengyel ármádiát, amely hősies volt ugyan, de eleve kudarcra ítélt: lovasrohamokkal támadott a Tigris tankok ellen...

- A hősiesség ugyanakkor a két nép közös erénye - mondta Koszorús Ödön, aki az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc kapcsán a hős tábornokok sorában említette Bem tábornokot, a lengyel Bem apót. - A harc, a háború átszövi a két nép történelmét, számos közös pontot, vagy inkább hidat alkotva. Gyűjteményem tehát egyszerre utal a hazai szabadságharcosokra, fegyverzetükre és történetükre, valamint a lengyelek kitüntető figyelmére.

A gazdag magántörténeti anyag kapcsán felidződik a helyi történelem is. A hadifoglyokat számos helyen foglalkoztatták a megyében, Sárvár az  egyik kitüntetett helyükké lett. Az itteni múzeum rendszeresen  kiállítja a közös ereklyéket, a két nép történelméhez kapcsolható tárgyakat. Koszorús Ödön fegyvergyűjteménye mindenképpen ide sorolható és még látogatható.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!